la contra

50 anys del càmping Internacional

És de primera categoria i considerat per l'Eurotop ANWB entre els cent millors d'Europa

El càmping Internacional Calonge celebra aquest any el seu cinquantè aniversari. És, segons l'Eurotop ANWB d'Holanda, un dels cent millors càmpings europeus, quan a Europa hi ha 28.000 càmpings.

La història d'aquestes instal·lacions es remunta al 1957 quan Esteve Roca va «descobrir» un terreny de 33.000 m² a Calonge i va proposar a Joaquim Sindreu i a Josep Banús «comprar-lo a mitges». Abans de la guerra, en aquests terrenys hi havia vinyes i «es van aprofitar els bancals com a places per posar-hi les tendes», segons explica l'actual propietari, Josep Albert Banús, que es va incorporar al càmping al 1962, quan tot just tenia 18 anys. El càmping com a tal es va inaugurar el 1960. Tenia capacitat per a 640 campistes i va ser catalogat de segona categoria. Però des d'aquell moment, el sector ha evolucionat, i molt, i l'usuari de càmping ha passat «de parar una simple canadenca» a portar tendes molt més grans i caravanes i allotjar-se en bungalous i, per tant, «els terrenys d'acampada han passat de ser espais de 40 metres a parcel·les de fins a 100 metres». A més els campistes exigeixen comoditats i els terrenys estan adaptats amb aigua, desguassos i llum, «que ja s'ha convertit en imprescindible per a més del 90% dels usuaris».

El càmping va passar a ser de primera categoria el 1968. Aleshores ja disposava d'uns terrenys de 50.000 m². Als anys setanta «es va fer una renovació total d'instal·lacions, es va construir la piscina, el supermercat i la pista de tennis i el restaurant i els sanitaris es van fer nous. El 2007 la família Banús va adquirir la totalitat de les accions i ara el càmping té una superfície de 16,5 hectàrees amb 860 unitats d'acampada i 260 allotjaments mòbils i bungalous. En aquestes 16,5 hectàrees s'hi inclou la darrera ampliació, que està pendent de l'aprovació definitiva.

L'Internacional de Calonge té un 50% de clients fidels. «Hem creat una clientela fidel i, tot i que en queden pocs dels inicis, encara hi ha algun client que hi ve amb els seus fills i els néts», diu Banús. L'any passat el 72% dels turistes que van passar per l'Internacional de Calonge eren estrangers, majoritàriament holandesos –prop del 50%–, però també alemanys, anglesos, francesos i italians. L'11% restant són usuaris catalans.

L'aniversari se celebrarà el 5 de juny i consistirà en una festa amb «amics» i amb una exposició de fotos i documents antics. També s'aprofitarà per exposar imatges sobre la nevada del març, quan «ens van caure 250 arbres, i ho volem mostrar».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.