CCOO i la UGT convoquen pel 2 de juny vaga en el sector públic contra la retallada de sou

Els sindicats proposen reduir el dèficit incrementant els ingressos amb l'augment dels impostos a les rendes més altes

Toxo va assegurar, en una roda de premsa després de la reunió a què els havia convocat el president del govern espanyol, que aquest no els havia demanat «ni comprensió ni afecte». Méndez va explicar com havien anat les més de dues hores que havia durat la trobada: «Hi havia dues argumentacions paral·leles que no es creuaven; nosaltres fèiem un plantejament i el president del govern insistia a retallar la despesa.» L'alternativa que van presentar a Zapatero té a veure amb l'increment dels ingressos a través de la política fiscal: recuperar els impostos sobre el patrimoni i de successions i donacions, incrementar l'IRPF a les rendes més altes, augmentar l'IVA per als productes de luxe, reforçar la lluita contra el frau fiscal i lluitar contra l'economia submergida.

Méndez va dir sobre les explicacions del president espanyol: «No només no ens han convençut, sinó que ens han ratificat totalment en la nostra oposició i rebuig al paquet de mesures.» Toxo va lamentar que el govern espanyol hagi donat resposta a les exigències dels mercats financers, i va considerar que «retirar d'aquesta manera 15.000 milions d'euros del consum i la inversió en 18 mesos només pot provocar efectes socials indesitjats i injustos en el tracte a les persones que afectarà: més de sis milions de pensionistes i jubilats».

Els dos sindicats majoritaris han convidat a afegir-se a la vaga del sector públic el sindicat de funcionaris CSI-CSIF, que ahir va assegurar que les assemblees, concentracions i manifestacions començaran la setmana que ve. La secretària sindical de la USOC, Antònia Gil, va fer una crida en la sessió inaugural del seu congrés a la unitat d'acció del sindicalisme confederal per contestar «amb contundència» a les propostes de retallades de drets socials.

Pensionistes agressius

Els pensionistes es mostren «indignats» amb la congelació de les seves retribucions, iniciativa que el president de la Unió de Pensionistes, Jubilats i Prejubilats de Catalunya, Francesc Garsaball, qualifica de «nefasta, negativa i greu» per a un col·lectiu que cobra de mitjana entre 700 i 800 euros al mes. Garsaball va assegurar ahir que és hora de mobilitzacions «agressives» i va recordar que quan va començar la crisi financera es van apuntar altres mesures, com ara una reforma del sistema financer i un control de les retribucions dels alts directius. En canvi, s'ha optat «per la solució més fàcil», que és carregar contra els més dèbils.

La federació de pensionistes i jubilats de CCOO de Catalunya també va anunciar ahir mobilitzacions contra un govern que «torna a utilitzar les pensions per tranquil·litzar els mercats financers internacionals, fent que les capes més dèbils de la societat paguin la crisi. El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va comentar que si es portés a terme la congelació de les pensions s'estaria «trencant» el Pacte de Toledo, que en preveu la revisió en funció de la inflació.

Rebaixa «inassumible» per les farmacèutiques

El president de la patronal de les farmacèutiques Farmaindustria, Jesús Acebillo, va dir ahir que és «inassumible» la rebaixa del preu dels medicaments anunciada pel govern espanyol, al qual va demanar que reconsideri la revisió del preu dels medicaments exclosos del sistema de preus de referència. En roda de premsa, Acebillo va afirmar que aquesta nova retallada en el pressupost sanitari de 1.300 milions d'euros posa «en greu risc la viabilitat de moltes companyies», i implicarà la pèrdua de 5.000 llocs de treball directes i uns 15.000 d'indirectes pel tancament de plantes productives i la deslocalització de companyies multinacionals. Segons Farmaindustria, les mesures suposaran que dos terços de les empreses farmacèutiques tindran pèrdues l'any que ve i que més d'un terç es veuran abocades a cessar la seva activitat.

La consellera de Salut, Marina Geli, va demanar que la contenció de la despesa pública en medicaments sigui compatible amb el manteniment de l'activitat de la indústria farmacèutica catalana. La consellera va recordar que aquesta indústria és «molt potent» i aporta «molts assajos clínics» per a la millora del coneixement científic al conjunt de l'Estat. «Hem d'aconseguir minimitzar els riscos per a aquestes empreses», va indicar.

Manual per a dirigents del PSOE per «no ficar-se en embolics»

El PSOE ha elaborat una instrucció, que ha repartit entre tots els seus dirigents, amb consells per «no ficar-se en embolics» ni parlar «del que no se sap» a l'hora d'explicar les retallades. Els socialistes han estat il·lustrats per justificar aquestes mesures partint de l'argument que l'altra alternativa per fer baixar el dèficit era reduir les prestacions als desocupats, que no es veuran afectades. «Però no cal parlar del que no se sap», precisen fonts de la direcció federal, fent referència al cas concret d'una possible pujada d'impostos, que no és una de les mesures previstes de moment i la concreció de les quals o no ha de decidir l'executiu.

El manual no ha arribat a algun ministre, o no se l'ha llegit, perquè al matí la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, assegurava que la pujada d'impostos «no és a la taula en aquest moment»; el ministre de Foment, José Blanco, deia que el govern no la descarta però «encara no ha pres cap mesura», i el vicepresident tercer, Manuel Chaves, assegurava que l'executiu està estudiant mesures per «als que més tenen» i que seran adoptades «a curt termini».

La direcció del PSOE també vol que els dirigents del partit s'abstinguin d'aventurar-se en altres qüestions encara no definides, com és la progressivitat exacta que s'aplicarà en els salaris públics i quins es retallaran menys del 5% i quins més. Així mateix, el partit socialista està preocupat per la repercussió de la congelació de les pensions i vol que arreli el missatge que les mínimes i les no contributives mantindran el seu poder adquisitiu el 2011.

Sobre la llei de dependència, el missatge és que no retallaran drets amb l'eliminació de la retroactivitat, sinó que es fa un ajustament per evitar situacions de «desequilibri» com les que, segons els socialistes, s'han produït al País Valencià i a Madrid, que demoraven «considerablement» els tràmits i després calia abonar els retards.

Tramiten la prestació d'atur per als autònoms

La comissió de Treball del Congrés va aprovar ahir el projecte de llei que regula la prestació per cessament d'activitat dels treballadors autònoms, que serà d'entre sis mesos i un any segons el període de cotització. El projecte, aprovat per unanimitat, preveu prestacions de tres tipus: de sis mesos per als autònoms que hagin cotitzat menys de 43 mesos; de vuit mesos per als que ho hagin fet entre 43 i 48 mesos i d'un any per als treballadors per compte propi que hagin cotitzat més de 48 mesos. A més, s'ha inclòs una esmena que permet que els que tinguin entre 60 i 64 anys cobrin un any de prestació amb una cotització mínima de 43 mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.