La rebaixa del deute de l'Estat i la Generalitat afecta 21.500 funcionaris a la demarcació

A part, 10.708 persones treballen per a les administracions locals, i també se'ls podria acabar retallant el sou

L'anunci de l'Estat, i posteriorment de la Generalitat, de retallar el sou dels funcionaris una mitjana d'un 5% afectarà unes 21.500 persones a la demarcació de Girona. La rebaixa no s'aplicarà de la mateixa manera a totes les categories. Inicialment, als funcionaris que cobren més se'ls retocarà més la nòmina que no pas als que tenen salaris inferiors.

Segons les darreres dades del butlletí estadístic del personal al servei de les administracions, a les comarques gironines hi ha un total de 32.165 persones que treballen en organismes públics. D'aquestes, 10.708 treballen per a administracions locals (ajuntaments, Diputació i consells comarcals, entre altres). La resta, per a l'Estat o la Generalitat. S'ha de destacar, també, que Girona és la tercera demarcació catalana pel que fa al nombre de funcionaris, darrere de Barcelona (211.306) i Tarragona (36.624), i davant de Lleida (22.512).

Menys del govern estatal

La presència de funcionaris de l'Estat en territori gironí és molt inferior a la dels de la Generalitat: 3.460 respecte a 17.576. Dels estatals, 1.429 treballen per a ministeris, organismes autònoms i àrees vinculades (i d'aquests, 1.108 són funcionaris de carrera); 91 formen part de les plantilles d'agències estatals; 832, de cossos de seguretat de l'Estat (Guàrdia Civil i Policía Nacional); 457, de les forces armades; 238, de l'administració de justícia, i 413, d'ens públics.

Majoria de mestres

Pel que fa a la plantilla de l'administració catalana, formada per 17.576 persones a la demarcació de Girona, la gran majoria són docents no universitaris (9.060). Tot seguit hi ha el personal de les conselleries i organismes autònoms (3.162), seguit dels treballadors de les institucions sanitàries (2.753), les forces de seguretat, és a dir, Mossos d'Esquadra (1.911), i l'administració de justícia (690). A part d'aquestes xifres, cal afegir-hi les 421 persones de la demarcació que treballen al sector universitari. Tots es veuran afectats, en més o menys grau, per la retallada de sou. Una mesura que ja ha afectat molts treballadors de l'àmbit privat.

FUNCIONARIS A GIRONA

Distribució de funcionaris per administració pública
Estat: 3.460
Generalitat: 17.576
Administracions locals: 10.708
Universitats: 421
Total: 32.165
Funcionaris de l'administració estatal
Ministeris, organismes autònoms i àrees vinculades: 1.429
Agències estatals: 91
Institucions sanitàries: 0
Cossos de seguretat de l'Estat: 832
Forces armades: 457
Administració de justícia: 238
Ens públics: 413
Total: 3.460
Categoria laboral dels treballadors de ministeris i organismes autònoms
Funcionaris de carrera: 1.108
Personal laboral: 267
Altres (eventuals, interins i altres contractes): 54
Total: 1.429
Funcionaris de l'administració catalana
Conselleries i organismes autònoms: 3.162
Docència no universitària: 9.060
Institucions sanitàries: 2.753
Forces de seguretat: 1.911
Administració de justícia: 690
Total: 17.576
Categories dins el funcionariat
Grup A: és necessari tenir un títol universitari de grau
Grup B: cal tenir el títol de tècnic superior
Grup C: es requereix títol de batxiller, tècnic o graduat d'educació secundària obligatòria
Funcionaris a la resta de demarcacions catalanes
Barcelona: 211.306
Tarragona: 36.624
Lleida: 22.512
Total a Catalunya: 302.607
Total a l'Estat: 2,6 milions

Reducció a Llagostera

montse barrera

L'equip de govern de Llagostera (CiU-IxLL) reduirà un 5% les retribucions de tots els seus membres i proposarà a la resta de grups (PSC, ERC i ICV), en el pròxim ple, que es faci extensiu a tots els regidors del consistori. Aquesta reducció es preveu fer de manera immediata, en funció del que decideixi el govern de la Generalitat. Les retribucions dels càrrecs electes al consistori han estat congelades des del 2008. Això farà que amb la rebaixa del 5% les retribucions siguin inferiors a les que es van fixar al començament del mandat, a mitjan 2007. L'alcalde, Fermí Santamaria, considera que els membres del govern han de tenir un «plus de responsabilitat» en els moments de dificultat econòmica en què es demana un esforç als ciutadans.

Geli demana que no es perjudiqui la indústria farmacèutica

mònica cabruja

La consellera de Salut, Marina Geli, considera que la reforma farmacèutica que ha demanat el president del govern estatal, José Luis Rodríguez Zapatero, hauria de ser compatible amb el manteniment de l'activitat de la indústria farmacèutica catalana. Geli va destacar, ahir a Girona, que aquesta indústria és «molt potent» i aporta molts assajos clínics per a la millora del coneixement científic del conjunt de l'Estat. Geli manté que cal buscar un equilibri entre garantir l'estalvi en medicaments i intentar no perjudicar aquesta activitat. En relació amb les mesures generals anunciades per Zapatero, Geli considera que els «ajustaments» són del tot necessaris, ja que «ens han de permetre tenir crèdit a Europa i generar ocupació, que ara com ara és la màxima prioritat», va remarcar. La consellera va recordar que el govern de la Generalitat, per mitjà del seu president i també del conseller d'Economia, ja ha anunciat també l'aplicació de mesures per contenir la despesa pública.

La patronal en vol més; els sindicats, en contra

L'empresariat gironí veu bé les mesures del govern estatal, tot i que retreuen que arriben tard i que no hi són totes. En canvi, els sindicats alerten que s'estan fent passos enrere en drets socials i que són els col·lectius més desfavorits els que paguen la crisi.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, en referència a la retallada de sou dels funcionaris, considera que des de l'àmbit privat «ja fa temps que ens hem ajustat el cinturó». Es mostra preocupat, però, per com afectarà la rebaixa d'inversió pública en les infraestructures gironines. «Hi ha obres imprescindibles, com l'N-II, que haurien d'estar assegurades a partir del pressupost de 17.000 euros que sortirà de l'àmbit privat», va dir.

El president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Jordi Comas, creu que són mesures «imposades» i «insuficients». Hi afegeix que cal abordar ja la reforma laboral perquè «la crisi és profunda i assistirem a un canvi de model econòmic». I va lamentar la possible suspensió de la reforma de la llei de la formació professional. En el mateix sentit es va mostrar Iñaki Frade, president de Pimec Girona. Considera que no es prenen mesures estructurals com la reforma laboral, que «sense afectar el dèficit generaria creixement».

A l'altre costat hi ha els sindicats. Dolors Bassa, secretària general de la UGT a Girona, creu que l'Estat ha optat per «mesures fàcils» i alerta que la rebaixa de sou als funcionaris acabarà afectant tots els àmbits «perquè ja no es podrà negociar més amb cap sector». CCOO també s'hi mostra contrària i creu que les mesures de Rodríguez Zapatero tanquen qualsevol via de diàleg amb els sindicats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.