Economia

Tarragona, Reus i Tortosa només retallaran els sous dels funcionaris si la llei els hi obliga

Ballesteros i Pérez defensen que els ajuntaments ja han fet prou esforços per frenar la despesa en aquesta situació de crisi

Ballesteros, Pérez i Bel prefereixen rebre instruccions abans que actuar.

Tarragona.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va reconèixer que «fa molta mandra» aplicar unes mesures que «són molt impopulars», tot i que les justifica perquè «la situació és complexa». L'Ajuntament, en tot cas, està en espera de rebre instruccions. «Estem fent consultes amb la federació espanyola de municipis i les associacions catalanes, perquè cal veure què seria obligatori, com s'aplica i com afecta els patronats o les empreses municipals, per exemple», explicava. L'alcalde, en tot cas, admetia que «si ens hi obliguen no tindrem més remei que aplicar-ho», si bé ja avançava que «si ha de ser de motu proprio no ho farem». Abans, CiU havia demanat una reunió urgent de portaveus per debatre com afectaran aquestes mesures l'economia de la ciutat. «És injust que només s'hagin d'estrènyer el cinturó els funcionaris i els pensionistes», va manifestar el regidor Jordi Sendra, partidari de «passar el ribot» al pressupost. Els convergents, a més, van lamentar que no els fessin cas de la bateria de propostes per fer front a la crisi presentades fa dos anys. Pel que fa a la petició dels nacionalistes, Ballesteros els tranquil·litzava: «Quan tinguem més elements de judici, i una posició clara del que cal fer, convocaré de seguida una junta de portaveus.»

Reus.

L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, va ser força més contundent i va assegurar que no pensa rebaixar el sou dels funcionaris de l'Ajuntament un 5%. De fet, ahir mateix es va reunir amb el comitè d'empresa i amb la junta de personal per transmetre'ls calma en relació amb l'anunci del president de l'Estat, perquè Pérez no té la intenció de sacrificar salaris si no l'hi obliga una llei. És més, defensa que la ciutat ja ha fet esforços que han propiciat tancar l'exercici de l'any passat amb superàvit, amb un estalvi net del 8,2%, encara que la caiguda de l'aportació d'ingressos de l'Estat va ser de més del 21%. Per això defensa que seria «injust» aplicar «noves mesures de contenció i seguir fent més esforços». No obstant això, afirma que el paquet de mesures anunciat és encara massa «confús».

Tortosa.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va afirmar que no té cap intenció d'aplicar la reducció de sou als funcionaris de l'Ajuntament. Tot i que havia assenyalat en un primer moment que calia «moure fitxa», i que l'Estat havia de prendre mesures «en tots els àmbits» per facilitar la sortida de la crisi, ahir hi va afegir que les mesures «arriben fora de temps». En la mateixa línia, va remarcar que les solucions adoptades per l'executiu espanyol són «esbiaixades quant a la seua incidència, i del tot improvisades». En aquest sentit, va advertir que l'Ajuntament tortosí només les aplicarà si se'ls obliga per llei. «No és just que es demanin, en la situació actual, els mateixos sacrificis a les administracions municipals», va lamentar Bel.


LES FRASES

Josep Fèlix Ballesteros
alcalde de tarragona
«Fa molta mandra aplicar mesures que són impopulars»
«Si ens hi obliguen no tindrem més remei que aplicar-ho»
Lluís Miquel Pérez
alcalde de reus
«Les normatives hauran de considerar que els qui han tingut superàvit no han de fer esforços, ja que en tot cas incrementarien el superàvit»
Ferran Bel
alcalde de tortosa
«Les solucions que proposa el govern espanyol són esbiaixades pel que fa a la incidència, i del tot improvisades. A més, arriben fora de temps»

La contenció ja feta

Ajuntaments com ara el de Reus defensen que ja han fet tot el que havien de fer per contenir la despesa i, per tant, no els ha de tocar el rebre amb les mesures proposades pel govern de l'Estat. Així, per exemple, Reus fa els pressupostos quadrats a zero, per no desequilibrar despesa i ingressos. Han aplicat mesures d'estalvi ambiental i energètic, com ara la reducció del paper, la gestió integrada de l'energia i la racionalització del subministrament d'aigua als edificis municipals, el reg públic i sanejament després de fer una auditoria que detectava els punts de pèrdua d'aigua. I tot i que l'alcalde no té intenció de modificar els salaris dels funcionaris, sí que apliquen la congelació del sou als càrrecs electes i al personal directiu. A Tarragona, els sous dels càrrecs electes també estan congelats des del 2008 –abans, però, hi va haver una actualització–, s'han reduït les despeses de protocol i s'ha reduït plantilla perquè no s'han ocupat vacants. També s'han aplicat mesures d'estalvi energètic i ambiental, i a través del superàvit d'algunes empreses públiques es paguen factures pendents. «Les mesures ja les vam prendre quan la crisi ens afectava més», recorda el regidor d'Hisenda de Tarragona, Pau Pérez, que assegura que el pressupost ja és de contenció.L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, afirma que també es va aprovar la congelació del que perceben els regidors.

La Federació de Municipis de Catalunya troba injusta la retallada

EL PUNT

La Federació de Municipis de Catalunya ha convocat pel proper 28 de maig una reunió extraordinària del comitè executiu i del consell nacional. Consideren que la trobada és imprescindible perquè l'aplicació i l'impacte que tindran aquestes mesures en el dia a dia dels ajuntaments fa absolutament necessari que es faci un debat en el món local sobre aquestes qüestions. L'objectiu és l'anàlisi de les mesures econòmiques proposades pel govern de l'estat per reduir el dèficit públic. El vicepresident de l'ens i també alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, veu «injust» que els municipis hagin de fer una retallada de la despesa, ja que hi ha ens locals que no produeixen dèficit i que a més tenen un finançament «molt poc adequat» per les seves necessitats de despesa. Tot i això, Pérez ha assumit que la retallada serà «inevitable» i ha demanat «flexibilitat» en la seva aplicació i que no hi hagi una «generalització», de manera que la retallada de despesa no hagi d'afectar d'igual manera tots els municipis, ja que n'hi ha que tenen superàvit i contribueixen així a un menor dèficit.

Associacions de discapacitats i de veïns critiquen el pla d'ajust

I.M

El grup Dincat (Discapacitat intel·lectual Catalunya) ha fet públic el seu desacord per l'eliminació de la retroactivitat entre el reconeixement de la malaltia i l'inici efectiu de l'ajut, de la cobertura de la llei d'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència. Dincat assegura que una part important del col·lectiu que defensa quedarà afectat: la retallada «recau en un dels grups socials més vulnerables». A Catalunya hi ha 42.756 persones amb discapacitat intel·lectual, que «abans del nou paquet de mesures ja estava afectat pels efectes de la crisi econòmica». Dincat demana al govern voluntat per «mantenir compromisos adquirits sobre millores socials».

Per la seva banda, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya denuncia que totes les mesures plantejades van «contra els veïns i veïnes de la classe treballadora i suposen sumar-se a una llarga llista de rebaixes socials que estem patint, i contra la qual haurem de fer alguna cosa». També alerta que l'estalvi imposat a comunitats autònomes i entitats locals incidirà sobre els serveis socials de més proximitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.