Zapatero diu que apujaran els impostos però que l'augment afectarà «els més rics»

Afirma que l'eventual reforma fiscal encara no té data definida i que no tocarà la classe mitjana

Zapatero va parlar de l'eventual reforma fiscal en una roda de premsa després de la cimera entre la UE i la Comunitat Andina. Davant la insistència dels periodistes per concretar una data, Zapatero va dir només que el moment de prendre aquesta decisió serà «el que el govern estimi convenient», en funció de la seva programació del pla de consolidació fiscal.

Zapatero va respondre així en preguntar-li per les declaracions dels seus ministres en els últims dies, que no deixaven clar si el govern estudiava o no una eventual reforma fiscal que s'afegiria al pla de retallada de la despesa anunciada ja al Parlament per reduir el dèficit públic.

El cap de l'executiu va reconèixer l'interès del debat i va començar per recordar les mesures que va presentar la setmana passada al Congrés i que s'aprovaran avui en el Consell de Ministres.

Segons va apuntar, el govern ha demanat un esforç «important» i «dur» a bona part de la població, treballadors i pensionistes, per reduir el dèficit i donar «credibilitat» a la voluntat de l'Estat espanyol de tenir uns comptes equilibrats a curt i mitjà termini.

En aquest debat, va afegir, la majoria dels ciutadans creuen que aquest esforç ha de ser més gran per part «dels que tenen més recursos, com és evident».

Va voler deixar clar així que l'eventual reforma fiscal estarà «limitada» i dirigida «als que tenen un volum important» de recursos, mai a la classe mitjana.

Interrogat sobre què considera classe mitjana, Zapatero va dir que el concepte quedarà «molt clar» quan apugin els impostos i que no és el govern el que determina la definició de classe mitjana, com tampoc hi ha cap definició legal, «tot i que tothom entén què significa».

Les retallades, avui

El Consell de Ministres té previst aprovar avui el decret amb les històriques retallades socials amb les quals vol accelerar la reducció del dèficit, unes mesures que també provocaran que l'executiu revisi a la baixa la seva previsió de creixement per a l'any vinent. El govern també té intenció d'aprovar avui el sostre de despesa pressupostària per al 2011, que amb tota probabilitat es veurà fortament reduït per continuar l'ajustament fiscal que ha de fer l'Estat espanyol. El govern estatal es va comprometre fa deu dies a Brussel·les a reduir de 15.000 milions d'euros el dèficit previst per a aquest any i per al vinent, 5.000 el 2010 i 10.000 el 2011. Les retallades anunciades (congelació de pensions i rebaixa del sou dels funcionaris, entre altres) han topat amb el rebuig frontal dels sindicats.

Crítiques del PP

El portaveu d'Economia del PP, Cristóbal Montoro, va qualificar ahir d'«estètica ideològica» l'anunci del president del govern d'apujar els impostos als més rics, i va mostrar el seu temor que la reforma fiscal pesi «un cop més sobre les classes mitjanes». En declaracions al Congrés dels Diputats, Montoro va considerar que Zapatero està «tocant els tambors de crida de l'esquerra ideològica». «No és el moment de posar pegats, i menys encara de fer política estètica, sinó de prendre decisions que siguin operatives, coherents i eficaces», va subratllar Montoro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.