Economia

Milers de funcionaris es manifesten a Barcelona amb ànims d'una vaga general

L'aturada del 80% dels treballadors de l'Ajuntament de Santa Coloma demostra que el malestar creix per motius diversos

L'Ajuntament de Barcelona va quantificar en un 21% la participació dels treballadors municipals en la vaga, mentre que els sindicats la van situar en un 50%. Però a Santa Coloma de Gramenet, la ciutat més maltractada pel cas Pretòria, el mateix Ajuntament va reconèixer que l'aturada la van secundar ahir el 80% dels treballadors locals. El lema oficial de la manifestació d'ahir a Barcelona era «No a la retallada de les pensions i dels salaris. Sí als serveis públics. Que la crisi la paguin els especuladors.» Els grans sindicats apunten a uns responsables però els manifestants reparteixen culpes. «Jo no he viscut per sobre de les meves possibilitats. Jo sí que sóc funcionari. Funciono amb 1.317 euros al mes. Des de fa 35 anys», porta escrit en un paper a la samarreta un dels manifestants. Una dona enlaira un rètol amb la pregunta «On és l'esquerra? El PSOE no és ni al centre.» Un altre home passeja un «Abans volia ser mestre. Ara vull ser banquer.» Centenars de convocats anarcosindicalistes de la CGT canten l'A galopar de Rafael Alberti en la versió de Paco Ibáñez i els segueix mitja plaça. No estalvien acusacions directes a CCOO i la UGT de ser els «sindicats del poder» i de tenir negocis immobiliaris. Els bombers van fer aixecar la plaça amb una traca i amb el crit de «Mans enlaire, això és un atracament» tothom es va dirigir cap al Palau de la Generalitat aixecant els braços. Al final algun dels bombers va acabar ensenyant el cul entre l'ovació general. Es pot argumentar que són reaccions arrauxades dels més activistes i és cert que Catalunya no s'ha paralitzat el 8 de juny. Però que al carrer hi ha un malestar creixent per tots els esdeveniments que viu el país aquests darrers temps és evident.

Més enllà del percentatge de seguiment de l'aturada a l'Ajuntament de Barcelona, tant el consistori com els sindicats coincidien que la jornada es va realitzar amb normalitat en els serveis mínims, que afectaven 446 persones, entre elles tota la plantilla de la Guàrdia Urbana i la majoria d'efectius dels bombers. Els centres cívics i centres de Serveis Socials funcionaven normalment, així com les oficines d'atenció al ciutadà (OAC), excepte les de Sant Martí i Sarrià, segons el consistori. De les biblioteques del consorci, 22 estaven tancades, 13 obertes amb serveis reduïts i només una funcionava amb normalitat. Fonts del comitè d'empresa consultades per l'agència Efe també van destacar especialment el bon seguiment de la convocatòria en els mercats municipals, amb més del 60% del personal que feia vaga, i en el Mercat de la Flor, on van fer vaga el 80% dels treballadors. Des de l'Ajuntament només van assenyalar dues incidències «poc remarcables»: una tancada a les oficines de recursos humans del carrer Escar, on alguns treballadors es van encadenar, i una porta segellada amb silicona a les dependències de Parcs i Jardins de l'avinguda Tarragona. Per àmbits municipals, el seguiment de la vaga va ser el següent: Mercats, 67%; Parcs i Jardins, 50% (estimació); Acció Social, 38%; serveis generals, 13%; gerència, prevenció i seguretat, 2%, i Urbanisme, 7%. Per districtes, on hi va haver més seguiment de l'aturada va ser a Sant Andreu (23%) i Gràcia (22%) i on n'hi va haver menys, a Ciutat Vella (8%) i Sant Martí (7%).

La Generalitat assegura que la vaga la van seguir només l'11,51% dels seus treballadors, percentatge que contrasta amb la xifra de prop del 75% que donen els sindicats. Per departaments, el d'Educació, que és un dels que té més personal de tota la Generalitat, calcula en un 12,73% el seguiment de la vaga, fet que suposa que només 9.500 dels més de 74.000 docents en nòmina es van declarar en vaga. Amb més de 28.000 funcionaris al seu càrrec, l'Institut Català de la Salut (ICS) va assegurar que només es van afegir a la vaga un 4,35% dels empleats sanitaris, un dels percentatges més baixos, probablement perquè no convocaven l'aturada els sindicats professionals del sector, el Sindicat de Metges i el SATSE. La vaga de funcionaris de justícia va afectar només un 17% dels jutjats de Barcelona, segons les dades facilitades del TSJC. Els més perjudicats pel seguiment de la jornada reivindicativa van ser els jutjats socials de la ciutat de Barcelona, que van suspendre el 50% de les vistes orals. La sensació general, però, va ser de poca afectació i poquíssims incidents. En previsió de la vaga, molts jutjats havien ajornat ja feia dies alguns dels judicis previstos per ahir.

D'altra banda, quatre jutjats penals i dos jutjats d'instrucció de Barcelona van suspendre també els judicis. Els jutjats de menors, de violència sobre la dona i els de guàrdia (i aquells que tenien un judici amb presoner) van funcionar al 100%. A l'Audiència de Barcelona s'hi van celebrar tots els judicis previstos. Els jutjats de la resta de la demarcació van funcionar, però amb alguna excepció, com ara la suspensió de judicis a Cerdanyola, Mollet del Vallès, Sabadell i Terrassa.

A l'avinguda Diagonal es van produir retencions de sortida de la ciutat perquè alguns vaguistes van cremar-hi pneumàtics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia