Economia

Alemanya es prevé davant la frenada de l'economia

La caiguda de l'exportació i la industrialització i la revaloració de l'euro marquen l'alentiment del país germànic amb vista al 2011

La locomotora europea passarà de créixer un 3,4% aquest any a un 1,8% el vinent

Alemanya, el principal motor econòmic d'Europa, ha accelerat per sortir de la crisi amb el cinturó ben ajustat. Tot i que la seva trajectòria de recuperació sembla la més sòlida dels països industrialitzats –la setmana passada es va anunciar que el producte interior brut alemany passarà a repuntar en el conjunt d'aquest any un 3,4%, el millor registre des de la Reunificació– el govern d'Angela Merkel remarca que la política d'estalvi continuarà. No en va, l'economia alemanya patirà el 2011 un alentiment i creixerà tot just un 1,8%.

La primera potència europea es prevé per a un ritme de creixement dèbil, sense alarmar-se, però amb la consciència que el seu boom de recuperació econòmica ha tocat sostre. La desacceleració de l'economia a Alemanya cal contextualitzar-la en la marcada pèrdua de dinamisme de l'economia global. Cal entendre que Alemanya ha accelerat aquest any de manera fenomenal gràcies a la seva sempre bona disposició a exportar, que li ha permès beneficiar-se de la forta demanda de països emergents com l'Índia i sobretot la Xina. En la fase expansiva del 2010 va tenir un rol igualment important la forta devaluació de l'euro respecte del dòlar, que va atorgar a Europa una competitivitat-preu conjuntural que va permetre una millor col·locació del producte europeu en l'àmbit mundial.

El panorama d'alentiment de la demanda global detectat i la revaloració de l'euro són considerades pels experts –més enllà de la retirada progressiva dels paquets d'estímul– les causes generals del refredament de la recuperació a Alemanya, on les exportacions participen en un 46% del PIB.

Els instituts d'investigació econòmica alemanys apunten que les exportacions creixeran un 15,4% aquest any i que el 2011 només creixerà un 7,6%. No obstant això, els analistes sostenen que la millora en el mercat laboral provocarà un important consum intern, la qual cosa compensarà la caiguda de les exportacions.

Si bé les dades de la indústria sembla que afirmen aquesta moderació en l'expansió de l'economia alemanya –la branca automotriu, química, elèctrica i de maquinària mostren una evolució correlacionada al comerç internacional– la demanda interior suplirà en part aquesta frenada en la industrialització. Es preveu que el consum privat augmenti un 0,1% aquest any i s'acceleri fins a l'1,4% l'any que ve.

LA XIFRA

46
per cent és la participació de les exportacions en el producte interior brut alemany.

L'FMI avisa del risc de recaiguda

El director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, va alertar ahir del risc d'una recaiguda en la crisi si no es reforcen les alertes i s'endureix la supervisió del sistema financer. Durant un fòrum sobre desenvolupament humà a Agadir, al sud del Marroc, el màxim dirigent de l'FMI va estirar les orelles a la banca i va instar a “trobar elements de supervisió” internacional del sistema financer per “evitar una altra relliscada”. “S'ha fet molt en matèria de reglamentació, però no de supervisió internacional. I fins i tot la millor reglamentació del món, sense supervisió, no serveix de res”, va insistir, i va afegir-hi que “cal rebutjar que la famosa mà invisible dels mercats es converteixi en un puny invisible que colpegi els més febles”.

Strauss-Kahn va coincidir amb diversos participants en el fòrum en la defensa de la redistribució de la riquesa: “No hi ha creixement sostenible que no estigui arrelat en una mínima redistribució”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.