Economia

El decret de pisos turístics no cau bé als ajuntaments

Estan d'acord que calia regular el sector però titllen d'“inassumible” el nou decret

Els municipis demanen més recursos econòmics per posar-lo en pràctica

Els ajuntaments gironins estan d'acord que calia regular el mercat de l'habitatge d'ús turístic, però titllen d'“inassumible” el nou decret i altres pensen que no han de controlar un negoci privat. La majoria demanen recursos econòmics per poder posar en pràctica el decret perquè creuen que està pensat per a municipis grans.

L'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, assegura que el decret no va acompanyat d'una memòria històrica, “i traspassar aquesta tasca sense compensacions no té cap sentit”. Crespo expressa que està d'acord que s'havia de regular el mercat d'allotjament turístic “però això s'ha de fer de manera consensuada i des de Turisme”. “No té sentit que ho passin a Habitatge i després ho carreguin als ajuntaments”, va dir.

En aquest sentit es va pronunciar l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana. Està a favor d'un reglament per poder regular la qualitat, ara bé, vol conèixer “quin volum de feina afegida recaurà als ajuntaments i com s'haurà assumir”. “A Roses tenim uns 20.000 apartaments i això pot portar molta feina administrativa i caldrà veure amb quins recursos es pot comptar”, va dir Casamitjana. Precisament a Roses volen iniciar una auditoria per poder registrar tots els apartaments turístics –de forma voluntària– i atorgar distintius de qualitat.

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Blanes, Fernando Gómez, assegura que al consistori “no li ha agradat gens el decret de la Generalitat”. “No estem contents perquè ens ha passat la pilota als ajuntaments”, va afirmar. “No tenim recursos, ni econòmics ni de personal per dur a terme la mesura, que farà que hi hagi més apartaments d'habitatge d'ús turístic il·legals”, va dir Gómez, que va assegurar que es reunirà amb la Federació Catalana d'Apartaments Turístics i els donarà suport en la queixa perquè deroguin el decret.

A Torroella de Montgrí asseguren que el fet de gestionar aquests pisos els “encomana més feina” i la capacitat de l'Ajuntament “és petita”. Per l'alcalde, Josep Rufí, la normativa “és una molt bona finalitat”, però no veu com aconseguir-ho, ja que per a fer-ho calen “més recursos i més gent”.

Des de Palamós, l'alcaldessa, Teresa Ferrés, va explicar que comparteix el sentiment generalitzat dels alcaldes de les comarques gironines. Ferrés és de l'opinió que cal tenir en compte el món local i els representants dels ajuntaments per respondre a la realitat dels municipis i en funció dels recursos de què disposen.

L'alcaldessa de Tossa de Mar, Imma Colomer, assegura que els ajuntaments “no tenen per què controlar un negoci privat” i diu que no disposen d'estructura administrativa necessària i “no tenen per què assumir aquesta càrrega”.

(Informació elaborada per Josep Puigbert, Irene Rigall, J.M. Sebastian, Cristina González i Imma Bosch).

A Roses volem iniciar una auditoria per poder registrar tots els apartaments turístics
Magda Casamitjana
alcaldessa de roses
Els ajuntaments no tenim recursos, ni econòmics ni de personal per dur a terme la mesura
Fernando Gómez
Regidor de Turisme de Blanes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.