Economia

Més de 200 empreses encara no han cobrat per la nevada

La Cambra de Comerç de Girona demana a Endesa que acceleri els tràmits de les indemnitzacions, i avisa que alguna companyia afectada podria anar als jutjats

La companyia diu que el procés és complex i el retard previsible

Més de 200 empreses gironines de les 1.185 afectades per la nevada del 8 de març encara no han cobrat les indemnitzacions d'Endesa. Molts d'aquests retards, segons va explicar ahir el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, són deguts al fet que encara falten justificants –fa quinze dies la Cambra de Girona encara reclamava a unes 300 empreses alguns d'aquests papers– perquè “les empreses, l'asseguradora i l'empresa de peritatge no es posen d'acord”. Segons Espadalé, moltes vegades les pèrdues que declara l'empresa són intangibles que difícilment es poden demostrar”. “Si una agència de viatges ha deixat de contractar un viatge o un hotel ha deixat de fer reserves per culpa de no tenir llum, es fa complicat l'acord”, va dir el president de la Cambra. Espadalé no descarta que algunes d'aquestes empreses acabin portant el cas als jutjats.

Els particulars i moltes de les empreses petites ja han cobrat perquè van acceptar el que els donava la companyia. “Si una empresa preveia que les pèrdues eren d'uns 400 euros i Endesa els n'oferia 200, ho van acceptar per evitar allargar els tràmits. El problema és amb les empreses grans o les que han perdut molt gènere per manca de llum.

Ara la Cambra de Girona, que actua com a representant de les dues patronals de la demarcació (Pimec i Foeg) i també de les altres cambres de comerç gironines, preveu sol·licitar una altra reunió per a mitjan mes vinent i demanar a la companyia elèctrica que acceleri els tràmits i que tanqui les negociacions abans de final d'any.

Per la seva part, fonts d'Endesa han reconegut a aquest diari que encara hi ha moltes empreses pendents de rebre la compensació econòmica pels efectes de la nevada. Tot i això, puntualitzen que la situació era previsible ja que, a diferència dels usuaris particulars, en el cas de les empreses el procés és complex. Afirmen que el procés de peritatge és lent, sobretot amb les companyies de més dimensió. I que cada cas s'ha d'analitzar individualment, perquè en funció del sector o del producte de l'empresa, el grau d'afectació de la nevada o els dies sense llum, les conseqüències van ser més importants o menys importants. A part, les empreses han d'aportar documentació de les possibles pèrdues. I tot plegat, sostenen, fa que el procés s'allargui.

En canvi, en el cas dels usuaris particulars les indemnitzacions han arribat més ràpidament ja que es va pactar una quantitat fixa per dia. En línies generals, Endesa afirma que en un 75% dels casos s'ha arribat a un acord –aquí s'hi inclouen usuaris particulars i empreses–. Que no vol dir que tots ells ja hagin cobrat la indemnització, tot i que la majoria ja han rebut l'ingrés.

Projectes de futur

L'Ajuntament de la Jonquera va aprovar ahir una modificació de crèdit per poder destinar 10.000 euros a la compra de material per instal·lar un punt de protecció civil al pavelló, després de signar un acord amb el Departament d'Interior, que n'hi posarà 20.000. Es tracta de tenir el material necessari per afrontar un episodi com el de les nevades del març, en què van quedar atrapades a la Jonquera un gran nombre de persones, que es van haver d'allotjar al pavelló. Es compraran mantes, llanternes, estris de cuina i grups electrògens, entre altres coses. D'altra banda, la Cambra de Comerç de Girona preveu fer un anàlisi de la situació energètica de les comarques gironines amb motiu de l'Estudi Girona 2010-2020. “Començarem pel vessant energètic perquè des de la nevada del 8 de març vam veure que calia tenir les idees clares sobre el que tenim a les comarques gironines, com ho tenim, què s'hauria de fer i les possibilitats futures amb la construcció de la MAT”, va assegurar Espadalé.

LA FRASE

Ja s'ha arribat a un acord amb un 75% dels afectats. En el cas de les empreses el procés és complex
Endesa

LA FRASE

Les empreses, l'asseguradora i els perits no es posen d'acord amb les indemnitzacions
Domènec Espadalé
President de la Cambra de Girona
Algunes de les pèrdues que declaren les empreses són intangibles difícils de demostrar
Domènec Espadalé
President de la Cambra de Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.