Economia

innovació

Una planta pilot a Monells permetrà fer tests de nous aliments làctics

El projecte neix d'un acord entre l'IRTA i l'empresa d'alimentació infantil Laboratoris Ordesa

També s'hi faran proves de sucs i begudes isotòniques

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Laboratoris Ordesa, especialitzada en alimentació infantil, han signat un acord estratègic d'investigació i desenvolupament de nous aliments. L'activitat es realitzarà a les instal·lacions del Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (CENTA-IRTA), situat a Monells. Serà una planta pilot, única al sud d'Europa, multifuncional, ja que principalment es desenvoluparan aliments amb base làctia però també es podran provar altres productes, com ara llets vegetals (orxates i llets d'ametlles, entre altres tipus de llet), begudes isotòniques o sucs de fruita.

Això suposa que es podran testar no només les investigacions de l'IRTA i d'Ordesa, sinó també projectes “sota demanda” d'altres empreses que no tinguin la possibilitat de poder provar els seus processos a escala. La nova instal·lació ha estat concebuda per lots amb un màxim de producció d'uns 500Kg, fet que suposa un estalvi important tant en el temps com en el cost de producció, aproximadament un 70% menys en comparació amb una planta industrial d'una gran companyia.

La planta consta d'una superfície útil de 387,52m² i consta de tres sales, on es realitzaran les principals etapes del procés: recepció de la llet, eliminació de la nata, evaporació, pasteurització, homogeneïtzació, tractament UHT i assecat. A part, hi haurà una sala per a l'envasament del producte en pols. Entre els equipaments singulars, destaca una torre d'assecat, única a l'Estat espanyol.

Pel director de l'IRTA, Josep M. Monfort, aquesta és una “aposta clara per al futur de la indústria agroalimentària del nostre país”. Josep Campos, director general d'Ordesa, creu fermament “en la col·laboració entre l'empresa privada i les organitzacions públiques” i espera que el projecte no beneficiï només la seva empresa sinó a moltes altres que poden aprofitar l'experiència.

LA XIFRA

500
quilos.
És el màxim de producció de la planta pilot. Comporta un estalvi del 70% respecte a plantes industrials.

LA FRASE

És una aposta clara per al futur de la indústria agroalimentària del nostre país
Josep M. Monfort
Director de l'irta
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.