Economia

El nombre d'ERO torna a incrementar-se a l'Ebre

Enguany s'han presentat un total de 111 expedients de regulació d'ocupació nous a les Terres de l'Ebre, que afecten 1.410 treballadors

El moble, la construcció i el metall, els sectors més afectats

El nombre d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) va tornar a incrementar-se al 2010 a les Terres de l'Ebre. “Encara no hem tocat fons”, ha assenyalat el secretari general de la UGT a les Terres de l'Ebre, Wifredo Miró. Concretament, els serveis territorials de Treball a les Terres de l'Ebre van tramitar fins al desembre passat 111 ERO, que afecten 1.410 treballadors. D'aquests expedients, 63 són de suspensió de contractes (quan s'atura l'activitat la totalitat de la jornada en dies consecutius), 37 de reducció de la jornada i 11 d'extinció. A més, 35 empreses que durant el 2009 ja van aprovar un ERO al 2010 l'han allargat. Tot i que el volum d'expedients supera els presentats el 2009 —un exercici que es va tancar amb 106 expedients—, els treballadors afectats són 575 menys. Així, cal recordar que al 2009 es va aprovar l'ERO de Lear, que va tancar la fàbrica de Roquetes amb 515 treballadors.

El Montsià i el Baix Ebre són les dues comarques on s'han produït més acomiadaments, amb 57 i 47 expedients, respectivament. “El 2010 ha estat un any dolent, en què els expedients s'han incrementat i han continuat afectant el sector del moble, el metall i la construcció”, ha manifestat el director en funcions dels serveis territorials de Treball a les Terres de l'Ebre, José Martín. Antaix, Indo, Amitech, Ploegmakers són algunes de les empreses ebrenques que han retallat la plantilla o han tancat les portes directament. “Al primer trimestre del 2011 continuarà el ritme de destrucció d'ocupació i moltes empreses convertiran les suspensions temporals de contracte en extinció”, ha dit Miró. També des de CCOO, el secretari general a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó, sosté que al 2011 es mantindrà el degoteig d'expedients.

Reindustrialització

Els sindicats reclamen al nou govern de la Generalitat que mantingui activa la comissió d'industrialització de les Terres de l'Ebre, creada després del tancament de Lear; una comissió integrada per representants del govern i agents socioeconòmics de l'Ebre. “Els 10 milions d'euros del fons d'industrialització de l'Estat han permès endreçar els polígons, però s'ha de continuar treballant”, ha manifestat Miró.

LA XIFRA

1.410
treballadors
de les Terres de l'Ebre han patit una retallada de la jornada o han estat acomiadats el 2010.

LA FRASE

Si sembla que hi hagi calma serà perquè cada vegada hi ha menys empreses per tancar
Wifredo Miró
SECRETARI GENERAL DE LA UGT A LES TERRES DE L'EBRE
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.