Economia

Catalunya Caixa i Unnim acceleren la conversió en bancs

Crearan societats on traspassaran el negoci financer, tal com exigeix el govern estatal

Aquesta fórmula els facilitarà la captació de capital privat

Corren el perill de deixar de ser caixes i passar a ser fundacions

La Caixa aprovarà demà el traspàs del negoci financer a l'hòlding Criteria

L'endemà de conèixer els plans del govern espanyol per donar l'impuls definitiu a la reestructuració del sistema financer, les caixes d'estalvi catalanes ja han posat fil a l'agulla. Fonts de Catalunya Caixa i Unnim van reconèixer ahir que ara la seva única sortida és constituir societats bancàries a les quals traspassarien el negoci financer. “Que serem bancs és bastant evident, perquè ens estan pressionant perquè escollim aquesta via dintre del procés de recapitalització”, van explicar ahir des d'aquestes dues entitats.

De fet, aquesta via és també l'escollida per La Caixa dintre del seu procés de captació de capital per impulsar el seu creixement internacional. L'entitat presidida per Isidre Fainé té previst aprovar en el consell d'administració de demà el traspàs del negoci financer al seu hòlding de participades Criteria. En un principi, La Caixa controlarà el 100% d'aquest nou banc, encara que a mitjà termini col·locarà una part petita del capital entre inversors privats o directament a borsa. En tot cas, La Caixa mai tindrà menys del 50% d'aquest negoci bancari, cosa que li permetrà continuar tenint l'estatus de caixa d'estalvi, segons les modificacions de la llei de caixes (Lorca) aprovades el juliol passat.

Necessitats de capital

En el cas d'Unnim i Catalunya Caixa la situació, però, és diferent. Les necessitats de capital que arrosseguen totes dues podrien fer que es desprenguessin, després de constituir-se en hòlding bancari, de més del 50% del seu capital al llarg d'aquest any, un fet que els obligaria a deixar de ser caixes i passar a ser fundacions amb una participació més o menys elevada en un banc. Unnim va emetre ahir un comunicat en què explicava que, amb la injecció addicional d'ajudes del FROB de 200 milions que obtindrà en les pròximes setmanes, el seu capital de màxima qualitat (o core capital) arribarà al 8%, el llindar mínim que el govern estatal obligarà a complir a totes les entitats a partir del setembre que ve. Tot i això, el decret llei que prepara l'executiu de Zapatero recollirà un augment d'aquesta ràtio per a les entitats que no estiguin bancaritzades; és a dir, Unnim es veurà obligada a fer un banc on concentrarà la seva activitat per complir aquesta exigència. A més, cal tenir en compte que l'entitat dirigida per Enric Mata haurà de fer front, en els pròxims set anys, al retorn del total de 550 milions d'euros que ha demanat al FROB, un préstec que segons els diferents experts és difícilment assumible sense l'entrada de recursos nous, que haurà d'aconseguir col·locant el seu capital entre inversors institucionals o a borsa.

En una situació similar es troba Catalunya Caixa, que en les pròximes setmanes rebrà ajudes addicionals per 1.024 milions per situar el seu core capital per sobre del 8%, un nivell que li permetrà superar les proves de solvència que s'efectuaran al llarg de la primavera. L'entitat, però, treballa també en la creació d'un banc que li permeti atreure més recursos per reforçar la solvència i retornar els recursos prestats pel FROB.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.