Economia

L'economia gironina consolida l'estabilitat

Segons un informe del BBVA, hi ha dèbils expectatives de millora immediata

L'economia gironina ha consolidat la tendència cap a l'estabilitat, tot i que en nivells d'activitat baixos. Així ho descriu l'anàlisi de resultats de l'enquesta d'activitat econòmica del BBVA referent al quart trimestre del 2010. Tal com diu l'informe, és la continuïtat d'un tendència iniciada trimestres enrere, “malgrat els resultats negatius percebuts en alguns sectors i que han fet empitjorar relativament les expectatives per al proper trimestre”. En aquest sentit, es dibuixa un futur immediat no gaire esperançador, marcat per la conjuntura actual i pels dubtes sobre l'economia espanyola, amb un conjunt de reformes de gran impacte a mitjà termini, fet que “no permet avançar més enllà d'una situació d'estabilitat consolidada en nivells baixos i determina dèbils expectatives” per als pròxims tres mesos.

Pessimisme industrial

L'enquesta analitza el clima econòmic català, i també per demarcacions, mitjançant una sèrie de preguntes formulades als directors de les oficines BBVA, 307 en aquesta edició. A nivell gironí resulta remarcable la negativa percepció sobre l'activitat industrial. Augmenten 10 punts els enquestats que responen que la producció industrial s'ha reduït respecte del trimestre anterior, mentre que només un 3% diuen que s'hauria produït una millora. Les exportacions són el punt en què hi ha més sensació de millora respecte al trimestre anterior i també a tot l'any. En canvi, es produeix una lleu caiguda en la cartera de comandes, cosa que determina també un descens en la inversió industrial i l'estancament ocupacional del sector.

Construcció no millora

Pel que fa a la construcció, el sector residencial continua estancat i sense senyals de recuperació en un futur immediat, determina l'informe, “tant en termes d'inversió com d'ocupació”. Afegeix que continuen sense executar-se, i sense previsió de fer-ho a curt termini, moltes de les llicències d'edificació d'obres demanades i autoritzades en els moments inicials de la crisi.

Pel que fa al turisme, l'estudi sosté que s'han assolit un nivell similar al del 2009, però amb un darrer trimestre del 2010 en què s'ha tingut que fer front “a una variable externa”, que és la disminució de vols amb destinació a Girona, arran de l'inici de les operacions de Ryanair des del Prat. “Això ha fet reduir el nombre d'arribades turístiques i pernoctacions, amb efecte negatius en les vendes al detall”, remarca l'informe, que sobre el comerç afegeix: “La campanya nadalenca, amb uns nivells de vendes inferiors als d'altres anys, no ha estat suficient per reactivar el sector”. És una mostra, segons l'informe, de les dificultats de recuperació del sector serveis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.