Economia

Els pescadors s'uneixen per frenar la nova llei de pesca

La normativa suprimeix l'obligatorietat de comercialitzar el peix a les llotges

Els pescadors asseguren que si es posa en pràctica les confraries desapareixeran i es fomentarà la venda il·legal

Les confraries de pescadors han decidit unir-se per fer front a la llei de pesca sostenible, actualment al Congrés dels Diputats, i que segons el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Eusebi Esgléas, que també és patró major de la confraria de Blanes, podria representar la desaparició total de les confraries. Per evitar-ho un total de 39 confraries de tot l'Estat espanyol es van reunir ahir a Madrid, entre les quals hi havia la Confraria de Pescadors de Roses, representada pel seu patró major i president de la federació de les comarques de Girona, Antoni Abat.

La intenció és crear una associació amb totes les 77 confraries de l'Estat espanyol que tenen llotja “per unificar posicions, ja que hi ha molta disparitat de confraries” i entre tots “lluitar per defensar els interessos dels pescadors”. A més, el sector està treballant per presentar esmenes al text de la nova llei “perquè es rebutgi o si més no perquè es modifiquin els punts que són fonamentals per al sector”. La nova llei ha de substituir la del 2001 de pesca marítima amb la qual el Ministeri de Medi Ambient vol reforçar el principi de sostenibilitat en la pesca, la lluita contra la pesca il·legal i el comerç responsable.

El punt més conflictiu del projecte de llei és l'eliminació de l'obligatorietat que el peix passi per llotja. Això, segons Esgléas, acabarà perjudicant “els pescadors catalans” i fomentarà “la venda il·legal”. “No seria prudent per al nostres pescadors. Potser els beneficiaria en dos o tres mesos però a la llarga segur que seria perjudicial”, va dir Esgléas, que va assegurar que des de la nova associació es treballarà perquè el sistema de confraries “que fa tants segles que funciona bé continuï funcionant”. Per al president de la Federació Catalana, les llotges catalanes estan treballant per la traçabilitat del peix “perquè és molt important” ja que “moltes vegades ens trobem molt peix que es ven com a fresc i que sincerament l'única frescor que té és el gel que porta a l'esquena des de fa molt de temps”.

La venda directa, segons Esgléas, no és l'únic punt que s'està treballant. Reclamen també que la nova normativa reguli l'entrada i sortida als ports de totes les arts de pesca, com ja s'ha fet amb l'arrossegament.

La reunió d'ahir, segons els representants dels pescadors, no era definitiva. A partir d'ara es formaran grups de treball formats principalment pels secretaris i posteriorment hi haurà una reunió conjunta per consensuar-ho.

LA XIFRA

39
confraries de pescadors
de tot l'Estat espanyol es van reunir ahir per crear una associació de llotges.
Treballem per presentar al·legacions a la llei perquè es rebutgi o si més no es modifiqui
Eusebi Esgléas
president de la federació nacional catalana de pescadors
Totes les confraries amb llotges de l'Estat espanyol es unim per defensar els interessos dels pescadors
Eusebi Esgléas
president de la federació nacional catalana de pescadors
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.