Economia

La clàusula sòl pot encarir la hipoteca 5.000 euros cada any

L'Associació Aicec-Adicae calcula que a les comarques gironines hi ha més 65.000 famílies afectades

Presenten una demanda col·lectiva contra 84 entitats bancàries de tot l'Estat

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya, Aicec-Adicae ha detectat 84 entitats bancàries de tot l'Estat espanyol que apliquen una clàusula sòl en la seva hipoteca. “I posarem demanda contra totes, tot i que l'objecte de la demanda és la clàusula i no el banc en si”, van assegurar ahir Jordi Tarruella i Pere Massagué, vicepresident i secretari d'Aicec-Adicae, respectivament, en l'assemblea extraordinària que es va celebrar a Girona i a la qual van assistir una seixantena de persones. Adicae ha decidit celebrar assemblees a tot Catalunya per donar a conèixer la demanda col·lectiva que el jutjat mercantil número 11 de Madrid ha acceptat a tràmit “però que el jutge obre un període de dos mesos perquè tots els afectats de l'Estat que ho desitgin també s'hi puguin sumar”. Adicae calcula que a l'Estat hi ha 4 milions d'afectats i es parla que podria haver-hi més de 65.000 famílies gironines afectades, tot i que no se sap amb certesa. “En només tres dies 1.400 persones gironines s'han dirigit a l'associació telefònicament i mitjançant la web per demanar informació”, van dir els responsables d'Adicae, que van afegir que “potencialment és la major demanda de la història”.

La clàusula sòl, segons Massagué és una “clàusula abusiva” i hi ha “dos milions de consumidors que desconeixen que les estan pagant”. “Estem convençuts que entre un 10% i un 20% dels embargaments hipotecaris es podrien haver evitat si no s'hagués aplicat la clàusula perquè moltes famílies podrien haver arribat a pagar” les seves hipoteques, va dir.

Massagué calcula que la clàusula sòl pot incrementar la hipoteca entre 2.000 i 5.000 euros cada any. Un exemple que explica Adicae és el d'un usuari que va contractar una hipoteca per 150.000 euros a 30 anys des del novembre del 2008 amb un tipus Euribor +1. “Si la revisió del tipus li va tocar el febrer del 2010, l'interès que pagaria durant un any seria del 2,2% –total anual 3.260,75 euros d'interessos–. Però si el banc li va posar una clàusula sòl del 3,5%, l'usuari acabarà pagant 5.122,02 euros, és a dir 1.861,27 euros més cada any”, asseguren. Per cada punt de més l'usuari incrementarà mil euros el que acabarà pagant de més en el total de la seva hipoteca.

Adicae està satisfet que un jutjat hagi acceptat a tràmit la demanda després que el Banc d'Espanya i la ministra d'Economia, Elena Salgado, “no en volguessin saber res”.

LA XIFRA

1.400
gironins
s'han dirigit a l'associació telefònicament o mitjançant la web per demanar informació.

LA XIFRA

4
milions de persones
és la xifra d'afectats que l'associació calcula que hi ha a tot l'Estat espanyol.

LA FRASE

Estem convençuts que entre un 10 i un 20% d'embargaments es podrien haver evitat si no s'hagués aplicat la clàusula
Pere Massagué
secretari d'adicae
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.