Economia

energia

Els alcaldes no entenen que un recurs empordanès suspengui tot el mapa eòlic

Els batlles de la Terra Alta veuen en perill fins i tot altres projectes vinculats al concurs eòlic

Les plataformes proteccionistes celebren l'aturada

La resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que suspèn cautelarment la implantació de les zones eòliques de desenvolupament prioritari (ZDP) ha causat estupefacció entre els alcaldes del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre afectats per aquests projectes. “El més sorprenent és que un recurs contra els parcs eòlics projectats a l'Alt Empordà acabe suspenent la implantació dels projectes de tot Catalunya”, va lamentar ahir l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí (CiU). L'alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Borràs, també va abonar la mateixa tesi: “Que no facin els de l'Empordà”, va dir. “El país no es pot permetre perdre una inversió de 1.500 milions d'euros en un context de crisi com l'actual”, va afegir-hi Jardí. El terme de Tivissa està afectat per la ZDP V (Ribera d'Ebre i Baix Camp) que es va adjudicar a les empreses Fersa i Aventalia. A més, Acciona Wind havia de posar una fàbrica per construir les torres dels aerogeneradors al polígon del Molló. “També aquesta inversió perilla si ens hem d'esperar tres anys”, va explicar l'alcalde de Tivissa.

També l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella (PSC), es mostrava contrari a una resolució que, segons ell, pot acabar afectant altres projectes del seu municipi, com ara la planta de biomassa. “Gas Natural [l'adjudicatària de la ZDP de la Terra Alta] i els promotors de la planta de biomassa havien de signar un conveni aquest mes per evacuar l'energia de manera conjunta”, explicava Paladella, preocupat.

Per contra, el portaveu de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, Jesús Carbó, aplaudia la resolució del TSJC. “És una molt bona notícia perquè atura el procés i l'impacte brutal a la Terra Alta”. Per Carbó, que ara es demane una declaració d'impacte ambiental pot significar que la ZDP de la Terra Alta s'ature. “No poden fer una declaració favorable allà on ja està ple d'aerogeneradors”, va afirmar.

A la fiscalia

Junt amb la Terra Alta, la Conca de Barberà és una altra de les comarques més afectades per la previsió de ZDP. Allà les reaccions tenen el mateix patró: alegria dels proteccionistes i laments dels alcaldes. El portaveu de la plataforma de la Conca, Josep Pasqual, valorava que un jutge hagi posat fil a l'agulla per destapar “irregularitats” en la tramitació de parcs eòlics: “Nosaltres també estem acumulant documentació per anar directament a la fiscalia anticorrupció”, va amenaçar, en referència a “pressions” als alcaldes, modificacions “capricioses” de la Xarxa Natura 2000, etcètera. Pasqual celebra que s'hagin aturat les ZDP, però desconfia del nou govern: “A veure si ara en tornaran a posar pertot arreu”. En canvi, Ramon Borràs lamentava l'impacte negatiu de l'aturada, quant a desinversió als pobles petits de l'àmbit d'influència de Santa Coloma, que en el seu cas té pocs molins dins del terme. “Afectarà molt la caixa d'aquests ajuntaments”, vaticinava.

Les ZDP es van adjudicar el 26 de novembre del 2010 i les previsions eren que els nous parcs estessen instal·lats entre el 2013 i el 2015. A diferència del malestar generat al Camp i l'Ebre, a l'Alt Empordà els alcaldes no veuen malament la decisió judicial i volen aprofitar-ho per replantejar el mapa eòlic empordanès.

LA XIFRA

1.500
milions
d'euros és la inversió que representaria la implantació del mapa eòlic aprovat pel tripartit.

LA DATA

26/11/10
Es van adjudicar
definitivament les zones de desenvolupament eòlic prioritari (ZDP) de Catalunya.

El govern, obedient; la patronal, molt preocupada

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va assegurar ahir que “complirà punt per punt” les decisions del TSJC sobre el projecte de parcs eòlics de la Generalitat, encara que va recordar que és “imprescindible” garantir el subministrament elèctric. Mena va fer aquestes declaracions en una conferència a Barcelona.

Per la seva banda, la patronal que aglutina els promotors eòlics catalans, Eoliccat, té previst fer avui una valoració detallada de l'impacte de la mesura judicial. De tota manera, fonts del sector ja ho veuen com una autèntica “catàstrofe” i avisen que no només estan en joc els parcs eòlics de les ZDP, sinó també altres centrals que hi compartien línies d'evacuació o altres projectes vinculats al concurs eòlic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.