Economia

Els turistes estrangers paguen més amb targeta que fa un any

La despesa feta a la demarcació amb aquest sistema de pagament es va situar en 680 milions d'euros, un 10% més que el 2009

Les activitats turístiques van generar feina l'any passat a unes 39.100 persones a la Costa Brava

Els turistes estrangers paguen més amb targeta de crèdit i retiren menys diners en efectiu dels caixers. Segons un estudi de l'Observatori de Turisme de Catalunya, els visitants forans van fer l'any passat a les comarques gironines una despesa amb targeta de 680 milions d'euros, una xifra que representa un 10,2% més que el 2009. En canvi, van retirar 193 milions d'euros en efectiu dels caixers, que en aquest cas suposa un descens del 5%. Al conjunt de Catalunya, però, es van registrar millors resultats en els dos sentits. La despesa amb targeta va pujar un 12,6% i va arribar als 2.571 milions d'euros, i les retirades d'efectiu van sumar 910 milions, un 1,7% més que el 2009.

La despesa amb targeta s'ha materialitzat amb 9.362 operacions en establiments de diversos sectors econòmics gironins –des d'una botiga, fins a un restaurant o una gasolinera, per exemple–. En canvi, les operacions en caixers per treure diners s'han situat en 1.266. Són, en tots dos casos, una quarta part de les operacions que han fet els visitants forans al conjunt de Catalunya –36.851 en establiments i 6.290 d'extraccions als caixers–.

El mateix estudi determina que Catalunya és la quartat comunitat autònoma de l'Estat amb més volum de despesa diària procedent del mercat estranger. En concret, se situa en 98 euros, un 1% més que un any enrere. De fet, els ingressos totals procedents del turisme estranger van superar, el passat 2010, els 10.500 milions d'euros –un 9,8% de diferència respecte a l'exercici anterior–. Per volum total, Catalunya és la primera comunitat autònoma de l'Estat que més ingressa del mercat estranger.

Els francesos gasten més

En la despesa del turisme forà hi té un pes determinant el mercat francès, per l'efecte proximitat. Estem parlant d'un global de 2.043 milions al conjunt de Catalunya (un 13,2% d'increment interanual). Tot seguit hi trobem, per importància, el mercat del Regne Unit (912 milions), tot i que percentualment experimenta una caiguda de l'11,2%; Itàlia (852 milions i -0,3%) i Alemanya (845 milions i -6,5%). Aquests són els quatre principals mercats emissors i concentren el 44,2% de la despesa estrangera feta al nostre país. La resta de països van sumar un total de 5.865 milions d'euros (+18,7%).

39.100
treballadors
estaven afiliats a la Seguretat Social a la Costa Brava relacionats amb les activitats turístiques.
5%
va baixar
la retirada de diners en efectiu dels caixers automàtics que van fer els turistes estrangers.
9.362
operacions
amb targetes de crèdit van fer els turistes estrangers en establiments de diversos sectors.
680
milions d'euros
és la despesa total que van fer els turistes estrangers amb targeta de crèdit a la demarcació.

Menys autònoms que es dediquen al sector turístic

Segons el mateix estudi de l'Observatori de Turisme de Catalunya, el passat 2010 hi havia més de 39.100 persones a la Costa Brava afiliades a la Seguretat Social que duien a terme feines en la indústria turística. D'aquestes, 28.900 estaven afiliades al règim general –una xifra que pràcticament es manté en comparació amb l'exercici anterior, amb una variació del 0,5%, i que representa un 10,6% del total d'afiliats al país en aquest sector–. Els 10.200 restants estaven afiliats al règim de treballadors autònoms. I en aquest cas s'ha registrat un descens de l'1,3%. En comparació amb el conjunt de Catalunya, però, la baixada ha estat menor –2,3% de retrocés de mitjana al país–. D'altra banda, l'estudi destaca que la Costa Brava, així com altres marques turístiques com ara la Costa Daurada, Barcelona i la Vall d'Aran, registren una quota d'afiliació al règim general de la Seguretat Social superior a la mitjana catalana (74% enfront del 70,6% català). En canvi, la d'autònoms és menor (26% i 29,4%). A part, gairebé tot el litoral català (Costa Brava, Barcelona, costa del Garraf i Costa Daurada) i alguna marca de l'interior (Catalunya central) han concentrat el 88,7% dels treballadors afiliats al règim general (que en xifres totals estem parlant de 271.700 treballadors) i un 83,9% dels autònoms (que en conjunt van sumar 113.200 treballadors).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.