Economia

La Seguretat Social acorda un 30% més d'ajornaments de deutes amb les empreses

Gairebé en 2.000 actuacions de control es detecta frau, per un valor total de 4,4 milions d'euros durant el 2010 a les comarques gironines

La crisi i la falta de liquiditat de les empreses ha provocat un augment del 29,54% del nombre d'ajornaments de pagament de deutes que va concedir el 2010 la Tresoreria General de la Seguretat Social respecte a l'any anterior, amb un total de 2.043 ajornaments. La majoria són empreses que no poden fer front a les quotes en un moment puntual i tenen deutes inferiors als 30.000 euros, malgrat que segons va assegurar el director provincial de la tresoreria, Jordi Mont, els ajornaments es fan tant a empreses petites com a les grans que hagin contret un deute més o menys elevat. Són, segons Mont, empreses viables i per això, en aquests casos, la Tresoreria “intenta no posar pals a les rodes” i acorda ajornaments que poden arribar fins als cinc anys. Des del 2008, l'increment del nombre d'ajornaments és del 94%.

Jordi Mont assegura que majoritàriament són les empreses les que es dirigeixen a la Tresoreria anticipant-se a l'impagament i perquè és més fàcil “atacar” el deute en el primer moment que no pas deixar passar el temps i arribar a la via executiva. Segons la memòria del 2010 de la Tresoreria de la Seguretat Social, la majoria dels deutes, el 94,27%, són de menys de 30.000 euros, hi ha un 3,94% de deutes d'entre 30.000 i 90.000 euros i un 1,80% de més de 90.000 euros.

La Tresoreria ha fet un seguiment i control de 149 empreses a les quals han detectat el primer descobert per trobar una solució que eviti que les empreses es trobin amb l'aigua al coll. Un terç han optat per l'ajornament i consten que estan al corrent de pagament quan els demanen algun certificat de la Seguretat Social. Així poden continuar amb la seva activitat econòmica i no perden contractes perquè no tenen liquiditat durant un mes o un període concret de temps.

El nombre d'embargaments, segons l'estudi, també ha augmentat, però no de forma espectacular, un 1,60%. Puja el nombre d'embargaments de drets econòmics, comptes corrents i béns mobles, però disminueix el dels vehicles i embarcacions, immobles i salaris i pensions. En total, la recaptació per a la Tresoreria en via executiva ha estat un 4% superior, i ha arribat a ser un “any rècord”.

LA FRASE

El nombre d'embargaments ha crescut, però no de forma espectacular, un 1,60%
Jordi Mont
Director provincial de la Tresoreria de Seguretat Social

El frau és de 4,4 milions d'euros

Les dades de la memòria de la Tresoreria de la Seguretat Social que es va presentar ahir a Girona revelen que durant l'any passat van fer un total de 1.937 actuacions en tasques de lluita contra el frau. Amb aquestes actuacions, han detectat que el valor del frau a les comarques gironines ha pujat als 4.425.000 euros. La majoria de les actuacions, 1.069, són controls d'alta, per assegurar-se que els treballadors d'una empresa estan donats d'alta a la Seguretat Social com marca la normativa. També es fan controls a les cotitzacions (562) o a les baixes indegudes en el període de Nadal (59).

Segons el director provincial de la Tresoreria, Jordi Mont, les actuacions fructifiquen gràcies a la col·laboració entre sindicats, patronals, administracions, inspecció de treball i tresoreria, que treballen conjuntament per combatre el frau i l'economia submergida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.