Economia

La contra

La reindustrialització de Badalona

Un centenar d'empresaris locals han creat Espai Badalona, un projecte de dinamització econòmica. Un dels primers reptes de la nova patronal és fer tornar la indústria a la ciutat

Tres joves empresaris de Badalona –Esteve Garcia-Ossorio, Àngels Fañanás i Santi Salvat– han decidit crear Espai Badalona, un projecte de dinamització empresarial per proposar una alternativa per fer front a la recessió econòmica. Els uneix la joventut, l'amor “a vegades exagerat” per la ciutat i les ganes de canviar l'actual situació econòmica.

En aquests moments, hi ha més de 21.000 badalonins aturats, xifra que supera el 18%. Una situació “esgarrifosa”, en paraules de Fañanás. “Si els badalonins no treballem, no tenim renda, i repercuteix a l'economia i les botigues no venen”, assegura Garcia-Ossorio, que es mostra esperançat, però, que la situació es podrà revertir. I per aconseguir-ho, proposen un camí: la reindustrialització. “S'ha dirigit la ciutat cap al sector serveis, però nosaltres apostem per la reindustrialització; hem d'encetar un debat ja de com reindustrilitzar Badalona”, segons Garcia-Ossorio.

Només en els darrers dos anys, s'han tancat a Badalona 150 indústries i uns 2.200 badalonins s'han quedat sense feina en el sector de la indústria. A escala general, a Badalona aquests dos anys han tancat 546 empreses, un 9,8% del total. La pitjor part se l'han emportat les empreses vinculades al món del construcció: una de cada tres han abaixat la persiana.

Espai Badalona no es considera patronal: “No em sento representat per les grans patronals; parlen de problemes que no tenim; a vegades em sento més representat pels treballadors que per les patronals”, assegura Garcia-Ossorio. Però sigui com sigui, almenys en l'àmbit local, jugaran el paper de patronal. Un rol que hauran de compartir amb la Federació d'Empresaris de Badalona i la delegació de la Cambra de Comerç. Espai Badalona, però, es caracteritza per la joventut dels seus impulsors –que contrasta amb la resta de la patronal– i la voluntat d'aportar aire fresc a la ciutat davant els altres, “més institucionals”. Sigui com sigui, però, “els nostres objectius finals són iguals; som una eina més, no anem contra ningú ni som alternativa de res”, diu Fañanás. Però han optat per fer la feina des de fora de les estructures clàssiques de la patronal local.

Un dels objectius d'Espai Badalona serà actuar de lobby de pressió davant l'Ajuntament de Badalona. I és que consideren que la situació actual es podrà canviar “amb la complicitat de l'administració local”. Opten per no fer retrets pel que s'ha fet fins ara, però demanen “interlocutors vàlids”. Volen que sigui més fàcil obrir un negoci: “A Badalona és excessivament costós”, assegura Garcia-Ossorio, que explica que davant d'aquestes condicions hi ha qui marxa a altres ciutats. També reclamen la construcció de la B-500, “és de calaix”, diu Garcia-Ossorio. “Ja l'hauríem de tenir”, afegeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.