Uns 200 gironins es mobilitzen contra una assegurança d'hipoteca que els obliga a pagar quotes «inassumibles»

Diuen que les entitats financeres els van obligar a contractar un producte d'alt risc

Emili Ruiz és un dels promotors d'aquesta plataforma. En el seu cas, va signar una ampliació de la hipoteca del seu negoci. Assegura que la seva entitat financera no li va donar cap opció i el va pressionar perquè contractés aquesta assegurança de cobertura del tipus d'interès. Durant el temps que l'Euríbor va anar pujant, se li va abonar una quota de 250 euros mensuals. «Una quantitat que no em servia de gaire pel que em pujava la hipoteca per l'altre costat», afirma. Ara, la tendència de l'Euríbor és a la baixa. Ruiz es troba que encara no li han revisat el tipus d'interès de la hipoteca –es fa anualment–, mentre que sí el de l'assegurança –es fa trimestralment–. Això significa que continua pagant un 6,5% d'interès en la hipoteca, però, com a contrapartida, li toca pagar 2.000 euros mensuals per l'assegurança. «I el trimestre vinent seran 4.500 euros», sosté. Arran d'aquesta situació, Ruiz va voler cancel·lar l'assegurança, però la seva entitat financera li va dir que havia de pagar 140.000 euros –està obligat a pagar totes les liquidacions fins a la fi del contracte.

Com l'exemple de Ruiz, n'hi ha centenars a les comarques gironines. Els afectats, que consideren que no els van informar que contractaven un producte d'alt risc i de les conseqüències que comportava, s'han posat en contacte a través de fòrums d'internet. De manera individual, han començat a fer reclamacions al servei d'atenció al client de les caixes i bancs. Volen demostrar que se'ls ha venut un producte d'alt risc pel qual no compleixen el perfil. L'objectiu és arribar al Banc d'Espanya, que ja ha emès resolucions contra aquest tipus de contractes. Paral·lelament, adoptaran una mesura de pressió, que és retirar tots els diners de les entitats financeres i deixar de pagar les quotes.

No avaluar el risc

El Banc d'Espanya reconeix que ha augmentat progressivament el nombre de reclamacions sobre aquest producte, que ofereixen la majoria de bancs i caixes. «És un factor comú en la majoria que el client no va avaluar correctament el risc implícit del derivat contractat, bé perquè no tenia coneixements específics sobre aquest camp o perquè no havia estat degudament assessorat per l'entitat financera que el comercialitzava», diu en el seu web. En aquest sentit, sosté que bancs i caixes estan obligades a «informar» els clients titulars d'hipoteques a tipus variable d'aquests sistemes de cobertura i oferir-ne almenys un als qui sol·licitin aquest tipus de préstec. Els afectats afirmen, però, que no van ser informats, sinó «obligats i pressionats» a contractar un producte «d'alt risc» destinat a grans empreses. Es queixen que s'ha ofert a particulars i petites i mitjanes empreses i que no se'ls va fer cap test d'idoneïtat per tal de comprovar que complien el perfil per aquest producte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.