Economia

La banca tem l'aparició de caixes d'estalvis “zombis” lligades al capital públic

L'AEB critica la injecció “indiscriminada” de recursos si no s'acompanya d'una reestructuració

Creu que el procés podria socialitzar el deute privat

El president de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), Miguel Martín, va etzibar una altra estocada al sector de les caixes d'estalvis i va dubtar de la viabilitat d'algunes d'elles alertant del risc que a l'Estat espanyol apareguin “entitats zombis” que hagin rebut capital públic a través del fons de reestructuració ordenada bancària (FROB). A parer de Martín, per garantir la supervivència d'aquestes entitats després dels ajuts públics, cal escometre una reestructuració a fons del sector.

“És un perill injectar capital públic sense que l'entitat es reestructuri en el sentit profund de la paraula”, va dir el president de la patronal bancària, durant la presentació dels resultats anuals del sector a l'Estat. Com a remei per evitar aquest risc, Martín va apuntar que les entitats que rebin capital públic s'haurien d'integrar en una altra entitat que garanteixi la seva supervivència i que generi les eficiències necessàries. Pel president dels banquers, tot el que no sorgeixi d'aquesta fórmula “serà un zombi”, va advertir. Aquestes declaracions van arribar just el dia que es trencava el projecte de fusió de Banco Base.

A parer de Martín, la reforma del sector financer és una de les més importants que ha de culminar l'Estat espanyol. Segons ell, el replantejament del sector s'hauria de fer “amb la màxima celeritat i amb el mínim consum de recursos públics, per tal de no distorsionar la competència entre entitats”.

Riscos i garanties

Segons va subratllar, la injecció de capital públic en les entitats genera riscos, per la qual cosa aquests recursos públics han d'anar de bracet amb la garantia que en sorgiran entitats fortes i sanes. Si no es fa així, va remarcar Miguel Martín, “l'únic que es faria és convertir l'actual deute privat en públic i això desestabilitzaria el sistema financer espanyol”.

Martín va recordar el rebuig que l'AEB va plantejar des del primer moment a la injecció de diners públics de forma indiscriminada, però també va insistir a defensar el suport amb fons públics a grups de caixes amb viabilitat. “Una altra cosa és si les unitats de negoci creades són òptimes, ja que hi ha dubtes”, va dir, en una clara al·lusió a les SIP.

Danys mínims en un any crític

La banca espanyola va guanyar l'any passat 14.078 milions d'euros, un 5,8% menys que el 2010, però va aconseguir elevar el capital de màxima qualitat fins a un 9%, és a dir, 64 punts bàsics més que un any abans. Segons les dades presentades pel líder de l'AEB, la taxa de morositat va continuar pujant, concretament 26 punts bàsics, fins al 4,37%, mentre que les dotacions i provisions es van reduir en un 12,3%, fins als 21.262 milions d'euros, dels quals la part del lleó, 19.620 milions, corresponen a pèrdues per deteriorament d'actius, sobretot immobiliaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.