Economia

Creixen fins a un 12% les reserves als hotels gironins

La patronal FOEG sosté que la inestabilitat al nord d'Àfrica només generarà efectes positius per aquest estiu

La construcció, en canvi, continua a la baixa

El nombre de reserves as hotels gironins són, a hores d'ara, entre un 8 i un 12% superiors als registres de l'any passat. Així ho va confirmar ahir el president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Jordi Comas, en la presentació de l'informe d'indicadors econòmics corresponent al quart trimestre del 2010. Per Comas, la inestabilitat al nord d'Àfrica és un dels principals motius d'aquest ascens. Tot i això alerta que es tracta d'un efecte postiu a curt termini. “Tunísia, Egipte i Turquia tornaran a ser competidors directes”, va dir. Per Comas, cal esperar després de Setmana Santa a fer una valoració més en profunditat de l'ocupació turística d'aquest estiu en tots els àmbits –hotels, càmpings, turisme rural i apartaments–. Però tot i això, reconeix que les perspectives són bones.

La construcció, la creu

Segons l'informe d'indicadors de l'economia gironina, la construcció està tenint un comportament totalment contrari al del turisme. Segons l'economista Modest Fluvià, tots els indicadors de la construcció mostren signes negatius. “El mercat immobiliari no ha realitzat encara els ajustaments necessaris. La caiguda de preus no s'ha completat i això comporta que se segueixi destruint ocupació”, va afirmar. De fet, estem parlant del desè trimestre consecutiu de caiguda del producte interior brut (PIB) de la construcció. En aquest sentit, Comas es va mostrar convençut que l'arribada del TAV a Girona marcarà una inflexió en el sector de la construcció. “Si això es completa amb l'anella de les Gavarres i una millor comunicació entre Lloret i Blanes, amb una millor agilitat de desplaçament, moltes segones residències es convertiran en primeres”, va dir el president de la patronal. Fluvià va afegir que la dinàmica del mercat immobiliari sempre sol anar lligada a les infraestructures: “A Barcelona hi ha menys pisos buits. I és, principalment, per les comunicacions. No hi ha cap indicador que ho demostri, però la història avala que pot acabar passant el mateix a les comarques gironines”.

El mercat immobiliari encara no ha fet els ajustaments necessaris i per això perd llocs de treball
Modest Fluvià
economista
No és bo el que passa al nord d'Àfrica. Ara pot ser positiu, però no ho acabarà sent a llarg termini
Jordi Comas
president de la foeg

Comportaments dispars

L'elaborador de l'informe de la FOEG, l'economista Modest Fluvià, va destacar la disparitat de comportament dels indicadors econòmics. Les bones perspectives vénen de la fortalesa de les exportacions i del sector turístic. També hi ha un notable augment de la producció industrial. Per contra, el mercat financer continua sense estar consolidat, la construcció no ha tocat fons i l'atur es continua enfilant. En aquest sentit, Fluvià sosté que, malgrat que es preveu un creixement moderat en els propers dos anys, les previsions d'absorció de l'atur van en funció del grau d'implantació de la reforma del mercat laboral: “Les previsions més optimistes són d'entre 5 i 6 anys i, les més pessimistes, indiquen fins a 20 anys”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.