El preu i l'ocupació dels hotels de 4 i 5 estrelles a Barcelona caurà un 26%

Segons la consultora Jones Lang LaSalle, la tendència negativa del 2008 s'ha intensificat enguany

L'últim trimestre de l'any 2008 va ser quan els efectes de la crisi es van concentrar i es va neutralitzar tot el creixement positiu acumulat fins aquell moment i es va caure en una davallada de l'activitat i dels resultats del 8%. El primer trimestre d'aquest any la tendència negativa no només s'ha mantingut sinó que s'ha «intensificat» substancialment cosa que ha suposat un retrocés del 26% de l'ocupació i dels preus.

El cicle expansiu de l'activitat hotelera a Barcelona –que ha fet que el preu mitjà d'una habitació hagi passat dels 94 euros l'any 1990 als 215 euros el 2008– ha fet que la rendibilitat dels inversors i empresaris hotelers hagi estat molt elevada. Aquesta alta rendibilitat ha fet molt atractiva la inversió hotelera, un fet que ha provocat que l'increment de l'oferta hotelera a Barcelona hagi crescut els últims deu anys un 86,15%, amb unes 13.500 habitacions noves que s'han incorporat a l'oferta de la capital catalana.

La directora d'inversió de la consultora Jones Lang LaSalle Hotels, Aurora Prat, creu que la incertesa de la situació econòmica fa molt difícil saber si aquest 2009 es tocarà fons. Tot i això, Prat va explicar que la seva consultora treballa amb l'horitzó del 2010 com l'inici de la recuperació.

La directiva ha assenyalat que la caiguda de l'activitat hotelera era global i que el volum d'inversions prevista a tot el món per al 2009 era de 20.000 milions, en operacions de més de 10 milions d'euros per establiment. Aquest volum d'inversions no es donava des del 2002, l'exercici amb el registre més baix de la sèrie que va començar a fer-se el 1990.

314 hotels a la ciutat

L'oferta hotelera a la ciutat de Barcelona és de 314 establiments hotelers, dels quals el 15,8% són de cinc estrelles, 20 hotels; el 49% de quatre estrelles, 122 establiments; el 25% de tres estrelles, 106 hotels, i la resta, el 10%, l'aporten 66 establiments més.

Per habitacions, l'oferta arriba a un total de 29.588 habitacions, amb dades tancades el mes de maig d'aquest any, de les quals 4.670 són de cinc estrelles; 14.460, de quatre; 7.458, de tres estrelles i 3.000 que es distribueixen entre altres establiments.

Es contractarà menys

La directiva de Jones Lang LaSalle sí que creu que aquest any es reduirà la contractació de treballadors dels establiments hotelers, tot i que no ha sabut calcular el nombre de persones afectades. Aurora Prat descartava que aquest ajustament de preus per fer front a la caiguda de l'ocupació repercuteixi tan negativament en el sector que es registrin tancaments d'hotels a Barcelona. Prat està convençuda que sí que hi haurà tancaments d'hotels fora de Barcelona i especialment en altres territoris de l'Estat espanyol. Una altra realitat que pot viure el sector a Barcelona és que «alguns» hotels de cinc estrelles decideixin baixar de categoria i entrar en el segment de les quatre estrelles. Tot i això, Prat puntualitzava que això no serà «ni de bon tros una tendència massiva» a la capital catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.