Economia

Girona, la quarta demarcació de l'Estat amb preus més cars

L'IPC puja set dècimes i se situa en el 4,3%, per sobre de la mitjana catalana, que és del 3,5%

L'Estat confia que els preus es frenaran a l'estiu

Funcas creu que la taxa estatal tancarà l'any en el 2,8%

Els preus a les comarques gironines han augmentat set dècimes al març, fet que suposa deixar la taxa interanual de l'IPC en el 4,3%. És el percentatge més elevat de Catalunya, vuit dècimes superior a la mitjana catalana. La inflació anual acumulada a Girona només és superada a l'Estat per Àvila (4,6%), Ciudad Real i Toledo (4,5%).

Al conjunt del país, carburants i aliments continuen sense donar treva a l'índex de preus de consum, que al març va avançar sis dècimes respecte al mes anterior i va situar la taxa interanual en un 3,5%, una dècima menys que fa un any. Es dóna la circumstància, però, que després de més de dos anys i mig l'IPC català s'ha situat per sota de l'espanyol, que amb un repunt de 7 dècimes ha avançat fins al 3,6%. Aquesta situació no es produïa des de l'agost del 2008, moment en què va culminar un breu període de mig any de superioritat de la taxa espanyola respecte a la catalana, tradicionalment més alta. La fi de les rebaixes, el transport i l'hostaleria també han contribuït a la progressió dels preus.

A la vista de les xifres, el secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, es va mostrar confiat que l'ascens dels preus es comenci a moderar a partir del juliol, quan desapareixeran els efectes de la pujada de l'IVA. Campa va justificar la pujada del març per l'evolució dels preus del cru, que aquest any s'han incrementat en un 20%, l'esmentada pujada de l'IVA i els encariments de l'electricitat i dels impostos especials. Amb aquest argument, el secretari d'estat va assegurar que, a mesura que els preus del cru es vagin moderant, tal com es preveu, també ho farà la seva contribució a l'IPC.

Pel que fa al diferencial de preus amb la zona euro, que s'ha reduït a set dècimes, a parer de Campa, no s'ha d'interpretar com una pèrdua de competitivitat, perquè respon als preus energètics i a les mesures de reducció de dèficit, que no contribueixen de forma estructural a la inflació. Pel que fa a la recent pujada de tipus, Campa la va considerar “una bona notícia”, per bé que encara ho és més, va dir, la reducció de la prima de risc del deute espanyol.

L'expectativa del govern estatal coincideix amb la de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), que ahir va anunciar que la inflació espanyola es mourà entre la taxa actual i el 3,7% fins a l'estiu, moment en què es moderarà per acabar l'any al voltant del 2,8%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.