Economia

Hotels de costa i cases rurals, quasi plens per Setmana Santa

Ocupació La Costa Brava registrarà bones xifres, sobretot a la Selva marítima, on s'arribarà a un 80% i, a Lloret, on es preveu un 100%

Els vols es reduiran en un terç respecte a l'any passat i el dia 20 serà el de més activitat

Si bé l'any passat el sector turístic va haver d'encomanar-se a les reserves de darrera hora, enguany les previsions d'ocupació per Setmana Santa són ostensiblement més bones. A la majoria de cases rurals a hores d'ara ja tenen penjat el cartell de complet. I els hotels de Lloret ja tenen més d'un 90% de les places reservades i confien que arribaran al 100%. Una temporada turística, doncs, que arrenca amb bons símptomes.

La Setmana Santa sol ser un dels períodes de vacances més prolífics per a les cases de turisme rural. Segons l'associació Turisme Rural Girona, els dies festius de la setmana vinent, és a dir, del dijous fins al dilluns, es registrarà quasi un ple. Especialment les cases que es lloguen senceres (que ara estan al 90% i de ben segur que acabaran al 100%). Pel que fa a la reserva d'habitacions, les xifres finals s'acostaran al 80%.

En general, segons les dades que ofereix la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, la costa registrarà les millors xifres d'ocupació. A la Costa Brava Centre indica que hi ha un 65% de les places reservades i els hotelers de la zona confien que se superarà el 70%. I a la Selva marítima, l'ocupació se situa entre un 75% i un 80%. El president de l'associació d'hostaleria de Lloret, Enric Dotras, destaca que un 80% dels hotels del municipi estaran oberts i s'espera que tots estaran pràcticament complets. “S'estan recuperant mercats i les sensacions per aquesta temporada són bones. El fet que enguany la Setmana Santa arribi més tard explica en bona part aquesta millora d'ocupació”, diu Dotras.

D'altra banda, les previsions no són tan optimistes a l'Alt Empordà, on els percentatges de la Federació d'Hostaleria oscil·len entre el 40% i el 50%. A l'interior, l'ocupació a la Garrotxa és del 58% i a la Cerdanya i el Ripollès, entre el 50% i el 55%. Pel que fa a la ciutat de Girona, l'efecte Ryanair pot restar turistes. Segons el gerent de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial, Jesús Pastor, en declaracions a l'agència ACN, es calcula que hi haurà entre un 55% i un 60% d'ocupació però “cada cop hi ha més reserves de darrera hora” que poden modificar els percentatges a l'alça. Finalment, Josep Comaposada, president de l'Associació Turística d'Apartaments a Girona, confia a millorar el 40% d'ocupació que hi va haver l'any passat en el seu sector. Destaca, però, que només estaran oberts la meitat d'apartaments gironins. La resta obriran a l'estiu.

80
per cent
és la previsió d'ocupació als hotels de la Selva marítima. A Lloret, però, a hores d'ara ja hi ha més d'un 90% de places reservades i es preveu arribar al 100%.
65-100
euros
és el que costen les habitacions d'hotel més sol·licitades, segons dades que ofereix la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona.
3
dies
és l'estada registrada en la majoria de reserves. Es preveu que el dia de més ocupació serà el divendres que ve. El perfil del turista serà bàsicament català i familiar.
806
operacions
d'enlairament i aterratge d'avions es registraran a l'aeroport de Girona des d'avui i fins al dilluns 25. El dia de més activitat serà el dimecres dia 20.

L'efecte Ryanair resta activitat a l'aeroport

La retallada de vols de la companyia Ryanair a l'aeroport de Girona ja es fa notar per Setmana Santa. Segons dades que va oferir ahir Aena, es preveu que a les instal·lacions gironines s'hi operin 806 moviments d'aeronaus entre avui i el dilluns 25 d'abril. Això és un 28,7% menys que la Setmana Santa del 2010. Obviament, també es reduiran en gairebé un terç les places que les companyies aèries posaran a disposició dels usuaris, que en total seran 151.124 (un 28,5% menys que l'any anterior). El dia de més activitat pel que fa a aterratge i enlairament d'avions serà el dimecres dia 20, amb 78 operacions i 14.736 seients oferts. Demà i el diumenge hi haurà 76 enlairaments i aterratges. Els mateixos que es registraran el divendres sant i el dissabte i diumenge següents.

Aena informa que, per fer front a l'operativa d'aquests dies de gran activitat, reforçarà el personal de seguretat privada, aparcament i neteja. A més, de manera temporal, estaran obertes les plantes del soterrani i de la terrassa de l'aparcament P2 per donar resposta a la major demanda de places d'aparcament.

El descens d'operacions a l'aeroport de Girona contrasta radicalment amb el que es registrarà al Prat. Allà s'operaran 9.278 vols, un 18,2% més que el mateix període de l'any passat. Pel que fa a seients oferts, la xifra s'enfila a 1,5 milions, que representa un 25,8% d'increment. Al Prat, el dia amb més vols serà el dilluns de Pasqua, amb 947 enlairaments i aterratges i 153.104 places.

Turisme català i familiar

El perfil del turista que visita les comarques gironines per Setmana Santa sol ser sempre el mateix. I aquest any tampoc hi haurà canvis en aquest sentit. Solent ser famílies o parelles catalanes, especialment de Barcelona i rodalia. En un segon terme, es preveu que hi hagi bona afluència de visitants de la resta de l'Estat espanyol i també francesos, alemanys i holandesos.

L'estada, en la majoria de casos, sol ser d'entre dos i tres dies i, segons apunta la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, el dia que es registraran més pernoctacions serà el divendres dia 20. El preu mitjà de les habitacions oscil·la entre 65 i 100 euros.

D'altra banda, pel que fa a la contractació de personal, la federació creu que no hi haurà increment de plantilla per fer front a aquesta arribada de turistes. El personal es mantindrà i, fins i tot, s'apunta que en alguns casos es registraran descensos respecte de les xifres que hi va haver la Setmana Santa de l'any passat.

Darrera oportunitat per als esquiadors

Només estaran obertes les pistes de les estacions de la Molina i Masella
Anna Puig

Aquesta Setmana Santa serà la darrera oportunitat aquesta temporada per als aficionats a l'esquí. De fet, l'estació de Vallter 2000 ja va tancar el cap de setmana passat i a Núria ho faran dilluns que ve. Masella sí que oferirà les seves instal·lacions als esquiadors, amb un 100% de desnivell esquiable i una neu de qualitat primavera. Només la meteorologia podria impedir la pràctica de l'esquí. Tot i això, es preveu una ocupació hotelera del 50% a peu de pista, que podria arribar al 75%. La Molina és l'altra estació que també estarà oberta si el temps ho permet. En concret, ara hi ha set pistes i quatre remuntadors. El que segur que funcionaran són les activitats complementàries. I, si es compleixen les previsions, les pistes es tancaran el dia 25 i al juny començarà la temporada d'estiu.

A Núria, a l'hotel es registra una ocupació d'entre un 45 i un 50%, però s'esperen reserves de darrera hora. En aquest cas, les pistes no estaran obertes –tancaran dilluns que ve–, però es posaran en marxa activitats d'estiu com ara el circuit d'orientació, les canoes i els ponis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.