Economia

Els especuladors s'acarnissen amb les primeres matèries

La mala situació financera fa que els que busquen beneficis ràpids i segurs s'interessin ara pel mercat de cereals, arròs o sucre

Els experts reclamen normes més estrictes que evitin l'entrada d'aliens a les llotges

Els productes del sector agrícola s'han encarit un 36% en un any

Les matèries primeres, incloses en el que en el llenguatge borsari internacional s'anomena commodities, estan tenint des de ja fa mesos una entrada massiva d'especuladors dels mercats financers que hi veuen una font més segura de guanyar diners en època de crisi. Això està repercutint en un augment desmesurat del preu dels aliments bàsics.

Fa mesos que va saltar l'alerta. El blat, el panís, la soja i el sucre s'han encarit en l'últim any un 69%, un 74%, un 36% i un 21%, respectivament. La climatologia tampoc no ha acompanyat i en molts indrets del planeta hi ha hagut sequera, focs o inundacions. Tot plegat ha fet que no hi hagi gaires reserves de cereals i això, unit a la incertesa dels mercats financers, ha provocat que els metalls —or i plata— arribessin a valors que no s'havien vist en tres dècades i que els productes agrícoles hagin assolit increments del 36%. La conseqüència ha estat que 44 milions de persones han caigut en la pobresa des del juny de l'any passat. El president del Banc Mundial, Robert Zoellick, alertava recentment que si es produeix un nou increment d'un 10% en els productes agrícoles, s'hi podrien afegir 10 milions de persones més a aquesta ja àmplia xifra. Per Ramon Alfonso, professor de finances de l'escola de negocis EADA, a més de factors conjunturals, com ara els climatològics, n'hi ha altres d'estructurals. “D'una banda, els ciutadans dels països emergents tenen ara més poder adquisitiu i compren més quantitat d'aliments i més carn, fet que ha disparat el preu del porc, el pollastre i la vedella i, per tant, també el del pinso i el dels cereals base”, explica.

Les revoltes del món àrab van posar en alerta el mercat del petroli i el preu del cru es va disparar. Si el barril Brent es pagava el 2009 a 75 dòlars, ara es cotitza a 125 dòlars. Com si fos un dominó, aquest increment “va provocar un encariment dels cereals destinats a biocombustible”, apunta Alfonso.

Per ell, “l'entrada d'especuladors financers ha provocat la desmesura i les commodities semblen cada vegada més allunyades de l'economia real”. Per Alfonso, “s'hauria de regular l'entrada en el mercat d'agents aliens i, de fet, això ja ho estan analitzant alguns organismes internacionals”. Admet, però, que “és complicat trobar l'equilibri”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.