Economia

Creix el drama dels aturats que perden la prestació

Més d'11.000 desocupats gironins ja no tenen ingressos i més de 167.000 al conjunt de Catalunya

El turisme durant la Setmana Santa fa caure l'atur a l'abril en 3.040 persones a les comarques gironines, situant la quantitat total en 54.997

L'abril ha estat, com l'any passat, el primer mes del 2011 amb un descens de l'atur, concretament en 3.040 persones a les comarques gironines i en 9.728 a tot Catalunya. Aquesta baixada té una causa ben visible, l'estacionalitat per la Setmana Santa i l'inici del bon temps, que anima el turisme. A les comarques gironines, això ha estat un bàlsam. És la demarcació catalana amb un descens de l'atur més alt respecte del març (5,2%) i l'única que baixa, tot i que molt tímidament, respecte de l'abril de l'any passat (0,7%).

Això es tradueix en unes bones dades de contractació (increment de més del 20% respecte del mes anterior). Tot al contrari que al conjunt de Catalunya, on els contractes de treball baixen en un 10%.

Tot i el descens del nombre de desocupats catalans fins als 601.500, encara augmenta a gran velocitat la quantitat dels que ja no cobren prestació ni subsidi. Menys del 40%, uns 240.000, cobren encara la prestació contributiva i 200.000 més cobren subsidis, segons dades del març. Això deixa 167.000 aturats sense protecció, un 16% més que al febrer, i ha fet baixar la despesa en subsidis fins als 463 milions a Catalunya, un 3,5% menys. A les comarques gironines, 23.047 cobren prestació contributiva i uns 23.000 més, altres subsidis. Així, hi ha més d'11.000 gironins que no tenen feina ni cobren res.

Es dispara el nombre de persones sense feina i sense ingressos, coincidint amb el fet que fa dos anys, el 2009, la destrucció d'ocupació era massiva i molts dels que aleshores van perdre el seu lloc de treball ara estan esgotant la prestació. Els subsidis, tot i que tenen una cobertura important, no arriben a tothom, i també s'acaben. Els sindicats demanen més protecció per evitar l'exclusió social.

Set de cada deu

La causa visible del descens de l'atur es repeteix any rere any amb l'arribada de la temporada turística, i les dades ho fan ben evident: el 70% del descens de l'atur a l'abril correspon als serveis, amb 7.400 desocupats menys. En la indústria s'ha reduït en 1.160 persones i en la construcció i l'agricultura, tot i que se segueix la mateixa tendència, la dada és molt inferior. A tot l'Estat, l'atur s'ha reduït en 64.300 persones a l'abril i ha baixat dels 4,3 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.