Economia

Pfizer concentra la branca de veterinària a Bianya

La multinacional tanca la fàbrica del Regne Unit, ha venut la Ford Dodge dels EUA i porta a la Vall de Bianya l'R+D i la fabricació de vacunes

La planta gironina pujarà la producció un 40% en tres anys

La multinacional Pzifer ha traslladat a la seva planta de la Vall de Bianya la producció de sanitat animal que fins ara feia a les seves fàbriques de la Gran Bretanya i els EUA. La fàbrica europea es tanca i l'americana de Fort Dodge s'ha venut a una altra companyia.

Aquests nous projectes faran augmentar la producció de la factoria gironina “en un 40%, tant en productes biològics com en els farmacològics en un termini de tres anys”, i aproximadament la meitat del nou producte es destinarà al mercat americà, segons va assegurar el director de la planta de la Vall de Bianya, Jordi Jornet. “Tot això és molt important per a la nostra planta i és una consolidació dins de la companyia Pfizer”, va dir Jornet.

De moment, la instal·lació gironina augmentarà el seu volum de maquinària i edificis per suportar aquestes transferències i, segons Jornet: “amb els projectes s'incorporarà personal encara que no hi ha un nombre definit”. Només aquest any, la farmacèutica invertirà més de 6 milions d'euros que aniran destinats a l'ampliació de la planta de productes biològics. En aquests moments, Pfizer de la Vall de Bianya té una plantilla de 201 persones.

L'empresa gironina és un centre de “referència mundial” en la investigació i desenvolupament de vacunes per a animals, segons van explicar ahir els responsables de l'empresa, que ahir van avançar els projectes de futur de la planta. Les seves dues àrees d'activitat són l'elaboració de productes farmacològics per a la salut animal i els productes biològics. A més de ser un centre d'R+D en salut animal, també està especialitzat en l'àrea de malalties emergents. Entre els seus èxits, destaca la fabricació de la vacuna Zulvac per combatre el virus de la llengua blava, que ha permès passar de 45.000 casos l'any 2008 a 120 l'any 2010.

La planta, que té una història que es remunta a l'any 1955 amb el nom de Laboratori Sobrino, ha passat per diverses mans. L'últim procés de compra va ser la de Pfize (l'any passat), coneguda entre altres productes per la fabricació de la Viagra. Durant aquests anys, el centre garrotxí ha obtingut un total de 15 patents en l'àmbit internacional i ha participat en més de 80 articles científics. A la Vall de Bianya es fabriquen 86 productes –69 de farmacològics i 17 de biològics–, que s'ofereixen en prop de 500 presentacions diferents. L'empresa va tancar l'any 2010 amb una facturació d'uns 75 milions d'euros.

L'empresa de la Garrotxa està situada en uns terrenys de 75.800 m² i en té edificats un total de 13.700. Disposa de diferents laboratoris des d'on fa tot el procés d'elaboració de vacunes, inclosos els experiments i la seva producció, a més de diverses granges de porcs i cavalls, dos sectors importants amb què treballen. I és que el centre posseeix la qualificació anomenada BL3, fet que els permet investigar amb microorganismes que requereixen un alt nivell de contenció.

Segons els representants de l'empresa, la factoria gironina pot trigar entre 7 i 8 anys a llançar un nou producte, amb un cost de fins a 12 milions d'euros.

La producció anual durant el 2010 va ser d'1,5 milions de litres, amb especialització en els productes que s'injecten.

Un dels productes que preveuen que tindrà una bona acceptació al mercat americà són unes injeccions antiparasitàries per a cavalls.

LA FRASE

L'empresa és un centre de referència mundial en la investigació de vacunes per a animals
Jordi Bonet
director de la fàbrica gironina

LA XIFRA

75
milions d'euros va facturar
la planta de la Garrotxa el 2010 amb la venda dels 86 productes que fabrica.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.