Economia

Els empresaris volen que s'elimini la taxa per exportar

La patronal FOEG demana al govern que intercedeixi davant l'Estat perquè les empreses càrnies no hagin de pagar l'impost

A més reclamen que s'executin les infraestructures compromeses

Els empresaris gironins van demanar ahir a la Generalitat que executi les infraestructures compromeses i que intercedeixi davant l'Estat perquè s'elimini la taxa d'exportació que han de pagar les empreses càrnies. Aquestes peticions les va fer ahir la FOEG en el decurs d'una reunió que van mantenir amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

El president de la patronal FOEG, Jordi Comas, va dir a Mas, que Girona ha estat, durant molt anys, la demarcació en què menys s'ha invertit en infraestructures, “imprescindibles per al desenvolupament empresarial. Sense carreteres, sense trens, sense comunicacions, és impossible que un territori es desenvolupi correctament”. “No demanem gaire, només que s'executin les que han estat compromeses”, va dir. Entre aquestes infraestructures hi ha l'N-II Nord, les variants de moltes poblacions, la carretera de Figueres a Corçà, que l'autopista del Maresme arribi a Lloret i a Tossa i l'AVE “que se'ns va dir, que com a molt tard, arribaria el 2004”. Pel que fa a l'aeroport, els empresaris van dir que “necessitem que sigui considerat un aeroport singular” i van demanar que es desencalli l'acord amb Ryanair.

El president de la patronal també va demanar a la Generalitat que intercedeixi davant l'Estat espanyol, perquè, mentre duri la crisi, s'elimini la taxa d'exportació que grava les empreses càrnies gironines. Precisament les vendes gironines a l'exterior van créixer més d'un 20% durant el darrer any, i un dels sectors exportadors amb més empenta és l'agroalimentari. Segons Comas, l'existència de la taxa mina les capacitats de les empreses càrnies a l'hora de vendre a l'exterior.

La taxa mina les capacitats de les empreses càrnies gironines a l'hora de vendre a l'exterior
Sense carreteres, ni trens, ni comunicacions, un territori no es pot desenvolupar bé
Jordi Comas
President de la FOEG

Noves línies de finançament

Un altre punt que preocupa l'empresariat gironí és la dificultat d'accedir al finançament. En aquest punt el president Mas va anunciar que l'ICF obrirà diverses línies de finançament per valor de 2.200 milions d'euros destinades a les petites i mitjanes empreses. “Es tracta d'alleugerir les dificultats de finançament i tresoreria amb línies noves”, va concretar Comas. El president de la Patronal també ha considerat, en aquest punt, que això pot beneficiar empreses com el fabricant de motos Ossa, que ha demanat un aval per no marxar de Catalunya.

Els empresaris també van reclamar que alleugereixi la paperassa a la qual s'han d'afrontar i en aquest punt Mas va recordar que la Generalitat preveu aprovar una llei Òmnibus per simplificar la burocràcia. Un nou model de sistema fiscal, la necessitat d'una nova reforma del mercat laboral, la reforma estructural del funcionament de l'administració local, autonòmica i estatal, eficàcia del sistema judicial per garantir la seguretat jurídica i potenciar la formació van ser altres temes que es van tractar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.