Economia

Més retallades als funcionaris per estalviar fins a 25 milions

El govern suspèn l'aportació al pla de pensions dels empleats públics i redueix a la meitat el fons d'acció social per al 2011

Els sindicats volen pactar les mesures però Governació dóna per tancada la negociació

CCOO: “Hem de parlar de què passarà amb la plantilla”

El govern presentarà els pressupostos el 31 de maig i els departaments han d'anar tancant els seus números. En el marc de la política d'estalvi empresa pel govern d'Artur Mas, Governació ha plantejat als sindicats noves retallades dels salaris públics que suposaran l'estalvi d'uns 25 milions d'euros, segons van avançar fonts de la negociació. El govern suspendrà l'aportació al pla de pensions, que l'any passat va suposar uns 13 milions, i reduirà a la meitat la dotació del fons d'acció social, que passarà dels 24 milions de l'any passat a 12 milions. Les mesures no afectaran la nòmina però sí les pensions i els ajuts socials.

En la primera reunió de la mesa de la funció pública amb els sindicats, celebrada dilluns, el govern va proposar també suprimir el complement de productivitat, proposta que ahir va retirar davant la negativa dels sindicats. La UGT, CCOO i la IAC van demanar un recés en les negociacions; han instat a una reunió aquest matí, i, abans de pactar res, volen saber l'impacte econòmic de la mesura, que el govern no els ha explicat. Han demanat que es negociï també la recuperació de les aportacions congelades a partir del 2012.

En canvi, el Departament de Governació dóna per tancades les negociacions i no es reunirà avui amb els sindicats –“se'ls rebrà”, si acudeixen a la conselleria, però no negociaran– perquè consideren urgent prendre una decisió de cara a tancar els pressupostos i no volen ni allargar la negociació ni ampliar-ne l'abast. Els sindicats han demanat que s'acompanyin les mesures amb un pla més ampli d'ocupació que inclogui un compromís de no retallar llocs de treball.

“No els donarem suport en cap de les retallades que ens plantegen. Hem de parlar de què passarà amb la plantilla de la Generalitat, i en això no hi volen entrar”, va criticar Josefina Pujol, responsable de l'àrea pública de CCOO de Catalunya. El malestar entre els funcionaris és general, però els primers que han reaccionat han estat els policies. Fonts del sindicat SAP van explicar que van reunir-se ahir al vespre i van decidir que es mobilitzaran contra les mesures plantejades.

Un 15% menys de salari en un any

Un problema del nou plantejament de retallades als funcionaris, gairebé tan important com les mateixes retallades, és que plou sobre mullat. El col·lectiu va patir una reducció salarial del 5% l'any passat, una congelació aquest any, i està suportant reduccions de recursos.“Hem acumulat un 15% de pèrdua de poder adquisitiu en dotze mesos”, va explicar Encarna Fernández, de la UGT. A més, els funcionaris estan indignats perquè se senten “poc valorats”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.