Economia

ECONOMIA

INFORME LOCAL I REGIONAL DE LES TERRES DE L'EBRE (2005-2010)

El creixement econòmic a l'Ebre es limita a un 0,9%

El Baix Ebre actua com a motor amb un augment del PIB del 8,3% entre el 2005 i el 2009, mentre que la Ribera d'Ebre és la comarca que registra les pitjors dades i el PIB hi cau un 17,1%

El creixement econòmic a les Terres de l'Ebre és minso. Ho diu el director de la càtedra d'economia local i regional del campus de la URV a l'Ebre i coordinador de l'informe d'economia de les Terres de l'Ebre, Juan Antonio Duro, que ha analitzat l'evolució de l'economia ebrenca entre el 2005 i el 2010. En aquest període el creixement del PIB a Catalunya ha estat del 4,3%, mentre que a les Terres de l'Ebre es limita a un 0,9%, més de 3 punts percentuals per sota. “El 2005 l'economia de l'Ebre ja tenia necessitats de creixement”, explica Duro. És a dir que la crisi econòmica ha castigat unes comarques que ja eren febles. De fet, el creixement a l'Ebre sempre ha estat inferior al del conjunt de Catalunya, menys el 2009 (l'any més dur de la crisi), en què els registres es van igualar.

L'informe de la URV posa de manifest que hi ha diferents dinàmiques de creixement econòmic a les comarques ebrenques i que el Baix Ebre ha actuat com a motor en el període analitzat. “El Baix Ebre i la Terra Alta han evolucionat millor, són dues comarques en què el creixement del PIB ha superat la mitjana catalana”, assenyala Duro. En aquest sentit, l'increment del PIB al Baix Ebre ha estat del 8,3%, un creixement que reforça el caràcter de centralitat econòmica que exerceix la comarca, on fins i tot el 2009 el retrocés de l'activitat va ser menor que al conjunt del territori. Pel que fa a la Terra Alta, el creixement s'explica pel millor comportament de la seua economia el 2009, centrada en el sector agrari, i, sobretot, per l'augment de les activitats terciàries.

El Montsià manté un ritme de creixement de l'economia molt similar al de Catalunya, i va ser el 2008 i el 2009 quan va registrar decrements del PIB, mentre que la Ribera d'Ebre és amb diferència la comarca que presenta un comportament pitjor. En aquest cas, la caiguda del PIB es produeix en tots els anys analitzats i es multiplica el 2009, en què va caure un 9,2%. El pes econòmic de sectors tan variables com l'energia explica que la caiguda del PIB a la Ribera d'Ebre hagi estat del 17,1% entre el 2005 i el 2009. “És una comarca que reclama mesures especials”, diu el coordinador de l'informe.

Si s'analitza el PIB per càpita, les dades encara són més negatives. “Hem generat activitat econòmica però no prou per l'increment de població que ha registrat el territori”, manifesta Duro. Així, el PIB per càpita de l'Ebre ha minvat un 7,6% en els darrers cinc anys, un descens molt superior al de Catalunya (del 2,4%). Els resultats pobres del PIB per capita tornen a tenir l'arrel en el comportament de la Ribera d'Ebre (on cau un 20,8%), però també en els valors mostrats pel Montsià, on el PIB per càpita es redueix d'un 7,2%. Per contra, l'estudi de la URV constata que la Terra Alta té una trajectòria positiva, on aquest indicador puja un 5,6%.

Retrocés de la indústria

L'evolució negativa del sector industrial és la principal responsable d'uns resultats tan raquítics de creixement econòmic, segons l'informe de la URV. Així, l'evolució del sector secundari ha restat 6,7 punts percentuals a l'evolució del PIB. També la construcció ha aturat el seu creixement, i al Montsià ha fet reduir el creixement global de la comarca en 1,5 punts percentuals, pràcticament igual que el sector industrial, que en aquesta comarca pateix especialment a causa de la crisi del moble, ja que s'hi han destruït uns total de 800 llocs de treball en els darrers tres anys. En canvi, el sector primari (amb una aportació de l'11% al PIB global) i els serveis són els que han exercit de motors de l'activitat econòmica en el període estudiat.

LA XIFRA

7,6%
ha caigut el PIB per càpita
a les Terres de l'Ebre en els darrers cinc anys, cinc punts més que a Catalunya

“Cal un cop de timó per reactivar l'economia”

El director de la càtedra d'economia local i regional de la URV, Juan Antonio Duro, demana als agents socioeconòmics de l'Ebre que facin “un cop de timó” per reactivar l'economia.

L'evolució de la productivitat també és negativa

Els autors de l'informe d'economia local i regional de les Terres de l'Ebre han construït un indicador de productivitat a partir de les dades del VAB comarcal i dels cotitzadors a la Seguretat Social. Segons aquest indicador l'evolució de la productivitat és negativa fins al 2008, contràriament que a la resta del país. L'evolució es reverteix el 2009 i, en tot el període analitzat, la productivitat cau un 4,7%, mentre que a Catalunya puja un 6,2%.

Aposta pel turisme i el sector agroalimentari

Tot i la crisi que travessa el sector primari, és un sector que contribueix al creixement de l'economia de l'Ebre. “Amb una política de marca i una millora de la comercialització podria millorar”, assenyala Duro. Amb tot, a curt termini és el sector turístic el que més pot ajudar a redreçar la situació econòmica. El pes d'aquest sector en l'economia ebrenca és similar a la mitjana catalana (fa una aportació del 10% al PIB), però té possibilitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.