Economia

ECONOMIA

L'activitat industrial de Flix es diversifica amb la bioenergia

Ercros i l'enginyeria alemanya Seeger construiran una planta de cogeneració amb biomassa forestal i una altra de producció de pèl·lets

La inversió serà de 52,6 milions d'euros

L'activitat industrial de Flix comença a diversificar-se, una activitat que fins ara ha estat molt vinculada a la química Ercros i en què la darrera dècada s'han perdut uns 200 llocs de treball. Serà, però, també de la mà d'Ercros que arribarà una important inversió al polígon industrial xifrada en 52,6 milions d'euros i que permetrà la posada en marxa d'una planta de cogeneració amb biomassa forestal, d'una potència màxima de 6 MW, i una planta de producció de pèl·lets, un biocombustible derivat de la fusta que s'utilitza en calderes. Així, Ercros i l'enginyeria alemanya Seeger han signat un contracte de desenvolupament tecnològic i financer per construir les dues plantes el 2012 en una parcel·la de 90.000 metres quadrats del recinte d'Ercros. Pel que fa al personal que treballarà a les plantes seran 23 persones, a les quals cal afegir un impacte de 350 llocs de treball en tota la cadena de fabricació, segons Ercros.

La principal matèria primera per a l'obtenció del biocombustible provindrà de l'aprofitament de la fusta resultant de la neteja i regeneració dels espais forestals de la conca de l'Ebre. Ercros i Seeger estimen que consumiran unes 165.000 tones de fusta per produir 100.000 tones anuals de pèl·lets. Tant Ercros com Seeger han valorat la connexió directa del polígon químic amb el ferrocarril, la disponibilitat de biomassa agroforestal, la vocació industrial de Flix, com també el suport de l'administració per instal·lar-se en aquest municipi de la Ribera d'Ebre.

A més, la planta de cogeneració facilitarà vapor d'aigua als processos productius de la fàbrica d'Ercros a Flix, la qual cosa permetrà reduir el consum de fuel utilitzat fins ara. Per la seua banda, la fàbrica electroquímica de Flix facilitarà a la nova empresa serveis d'aigua, logística, de manteniment, prevenció i laboratori.

Planta pionera

La capacitat de producció de la planta de pèl·lets que s'instal·larà a Flix, la convertirà en la principal productora d'aquest biocombustible a l'Estat. Així, les 100.000 tones que es produiran a Flix de pèl·lets, suposen el doble de la producció actual, segons el director general de Política Energètica i Mineria de l'Estat, a qui les empreses promotores ja han presentat el projecte industrial. L'aprofitament de biomassa com a combustible s'està convertint en un sector estratègic en països del centre i el nord d'Europa i té encara moltes possibilitats de creixement al conjunt de l'Estat.

LA XIFRA

23
treballadors
hi haurà a la fàbrica de cogeneració i a la de pèl·lets que es construirà el 2012, a Flix.

“La renovació és possible”

L'Ajuntament de Flix ha fet una valoració molt positiva de la inversió industrial que Ercros i Seeger han anunciat i que dijous al vespre es va presentar públicament al viver d'empreses de la Ribera d'Ebre. “L'aposta d'Ercros per un sector nou de negoci genera esperances de futur, fa pensar que la renovació que veiem necessària i prioritària és possible, i ho és amb uns actors prou coneguts: la mateixa fàbrica electroquímica, la tecnologia alemanya de Seeger, el riu i la línia de ferrocarril, gairebé com fa cent anys”, ha manifestat l'alcalde de Flix, Òscar Bosch. A més, el fet que la planta funcione amb els recursos de la zona fa pensar a l'Ajuntament de Flix que difícilment es deslocalitzarà. La particularitat de Flix d'incorporar el ferrocarril fa reduir els costos de transport de la fusta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.