Economia

Viuran com uns reis

Al gener entra en vigor la llei de benestar animal per a les gallines ponedores i un any més tard ho fa per al sector porcí

La norma, que és de caràcter europeu, arriba en el pitjor moment que ho podia fer per culpa de la crisi

No és un acudit. Viuran molt bé o almenys molt més bé que fins ara. Al sector avícola només li queden set mesos i al porcí dinou per adaptar les seves granges a la llei de benestar animal, una llei que arriba en el pitjor moment de la història “per culpa de la crisi del sector, la impossibilitat de repercutir els costos al preu final i per la intolerància d'alguns ajuntaments”.

La finalitat de l'ampliació de les granges és que els animals tinguin més espai i per tant visquin més bé. La majoria dels punts que s'imposen són de lògica, com ara que l'alimentació ha de ser l'adequada per l'edat, el pes i les necessitats de l'animal i que tots els porcs han de rebre, almenys, una ració diària d'aliment. O com, en el cas de les gallines, que els locals i els equips que estiguin en contacte amb les gallines han de netejar-se a fons amb regularitat i sempre que es practiqui un buit sanitari de l'arribada d'un nou lot.

Però hi ha altres punts en aquesta llei, com que l'encarregat de tenir cura dels porcs ha de tenir un certificat de competència; que els porcs han d'estar exposats a una llum d'una intensitat mínima de 40 lux durant un període mínim de 8 hores al dia; que a la part de l'edifici on es troben els porcs s'evitin els nivells de soroll continu superiors a 85 decibels; o que les instal·lacions que allotgin els animals han de ser prou grans perquè si tots els porcs jeuen alhora tinguin prou espai per fer-ho. La llei també preveu que quan els porcs es criïn en grup s'adoptin mesures per prevenir baralles que excedeixin el seu comportament normal i que no es tallin les cues o les puntes de les dents per rutina i que si es fa “sigui amb permís d'un veterinari”. Aquesta pràctica és habitual perquè el porc necessita activitat i quan veu que la cua d'un altre porc es mou “la mossega, es fan sang i després s'ataquen”, va explicar el tècnic de JARC, Jack Massachs. Per evitar que aquests animals es passin el dia gratant amb el morro a terra, la nova llei també diu que els porcs han de tenir accés permanent a una quantitat suficient de materials que “permetin unes adequades activitats d'investigació i manipulació” i així estar entretingut. S'ha proposat que puguin “jugar” amb pilotes fetes expressament per a aquests animals o fins i tot amb palla, el problema “és que una vegada investigat l'objecte, el porc n'acaba passant”.

Decàleg que hauran de seguir totes les explotacions d'engreixament de porcs

Menjar

L'alimentació ha de ser adequada a l'edat, el pes i les necessitats fisiològiques dels porcs. Tots els porcs rebran, almenys, una ració diària d'aliment.

Per calmar la gana, i donada la necessitat de mastegar, totes les truges joves, les truges postdeslletament i les truges gestants hauran de rebre una quantitat suficient d'aliments de volum o ric en fibres, així com aliments amb un elevat contingut energètic.

Aigua

Tots els porcs de més de dues setmanes hauran de tenir accés a aigua fresca adequada en una quantitat suficient.

Descans

Les instal·lacions per allotjar els animals estaran construïdes de manera que tots els porcs puguin jeure, descansar, aixecar-se i netejar-se sense dificultat i veure's uns als altres.

Soroll

A la part de l'edifici on es trobin els porcs s'han d'evitar nivells de soroll continu superiors a 85 decibels, així com sorolls duradors o sobtats.

Tallar cues

El tall de les cues i la reducció de les puntes de les dents no s'hauran d'executar per rutina, sinó únicament quan existeixin proves que s'han produït lesions de les mamelles de les verres o de les orelles o cues d'altres porcs.

Joguines

Els porcs hauran de tenir accés permanent a materials que permetin unes adequades activitats d'investigació i manipulació com ara palla, fenc, fusta, serradures, compost de xampinyons, torba o una barreja dels mateixos, que no comprometi la salut dels animals.

Parir

Les truges disposaran d'una superfície adequada perquè puguin parir de forma natural o assistida.

Llibertat

Es prohibeix construir o condicionar instal·lacions en què es lliguin les truges i les truges joves (això fins ara es feia per evitar que les truges matessin els seus fills).

Alletament

Els garrins no hauran de ser desmamats abans de tenir vint-i-vuit dies d'edat tret que el fet de no desmamar-los sigui perjudicial per al benestar o la salut de la mare o dels mateixos garrins.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.