Economia

Els gironins fumen gairebé la meitat de cigarrets que el 2008

En el primer quadrimestre del 2011 s'han venut 34,7 milions de paquets, 9 milions menys que fa un any, fet que confirma que el consum està en caiguda lliure

Els ingressos dels estancs baixen un 3%, fins a 146,7 milions

El consum de tabac continua en caiguda lliure. En el primer quadrimestre d'aquest 2011, a les comarques gironines s'han venut 9 milions de paquets de cigarrets menys que en el mateix període de l'any passat. És la confirmació d'una dinàmica de descens que es va iniciar fa tres anys i que sembla, de moment, no tenir aturador. La llei antitabac, la crisi econòmica i les diverses pujades d'impostos que afecten aquest producte són els principals motius d'aquesta situació. Del gener a l'abril, les vendes es van situar en 34,7 milions de paquets de cigarrets. El 2008, la xifra era de 59,3 milions.

Malgrat això, segons dades del Ministeri d'Economia i Hisenda, Girona se situa com la cinquena demarcació de l'Estat on es venen més paquets de tabac. En concret, els 34,7 milions de paquets abans esmentats és una xifra només superada per Madrid (119), Barcelona (97), València (52) i Alacant (42). En canvi, on menys es fuma és a Sòria (1,5 milions de paquets), Terol (2,6), Segòvia (2,7), Palència (3,1) i Zamora (3,2).

Evolució de la facturació

Tornant a les dades de la demarcació de Girona, percentualment les vendes de paquets de tabac han baixat un 20,6% en comparació amb l'any passat. Però la facturació no segueix una evolució paral·lela. Els estanquers gironins han ingressat en aquest període 146,7 milions d'euros –aquí s'inclouen vendes de paquets de cigarrets, cigars, picadura i tabac per a pipa–. Els primers quatre mesos de l'any passat en van ser 151,2 milions. La diferència, doncs, és només d'un 3% en aquest aspecte, perquè la facturació varia pels canvis de preu dels diferents tipus de producte i per diferents comportaments en el consum.

En concret, les vendes de paquets de cigarrets baixen i també les de picadura. En aquest darrer cas, el descens és del 16,4% (89.666 quilos, mentre que en el mateix període del 2010 en van ser 107.280). En canvi, els cigars i el tabac de pipa registren una dinàmica positiva. En concret, fins a l'abril s'han venut 15,1 milions de cigars (14,1 en el primer quadrimestre del 2010) i 14.571 quilos de tabac de pipa, quasi el doble de fa un any (6.568).

En facturació en canvi, baixen els diners recaptats pels estanquers en paquets de cigarrets i cigars (131,1 i 4,1 milions d'euros, respectivament, davant dels 137,1 i els 4,5 milions del primer quadrimestre del 2010). En canvi, s'hi ha guanyat més ara amb la picadura (10,8 milions d'euros, 1,5 milions més que fa un any) i amb el tabac de pipa (609.724 euros, quasi el triple del 2010).

LES XIFRES

5
és la posició
que ocupa Girona en el rànquing de demarcacions de l'Estat que consumeixen més cigarrets.
146,7
milions
d'euros han facturat els estanquers de la demarcació, un 3% menys que la xifra de l'any passat.
34,7
milions
de paquets de tabac s'han venut a les comarques gironines en el primer quadrimestre de l'any.

Mig any d'aplicació de la nova llei antitabac

Des del passat 1 de gener, la llei prohibeix el consum de tabac en espais públics tancats i en alguns a l'aire lliure, com parcs i llocs d'oci infantil. Una normativa que preveu sancions de fins a 600 euros i que quan es va començar a aplicar va generar un ampli debat. Per una part, els no fumadors lloaven que, d'una vegada per totes, l'Estat se situï en l'òrbita dels països europeus més restrictius amb el fum dels cigarrets. Per l'altra, des de sectors com l'hostaleria es parlava de pèrdues milionàries.

Amb el pas d'aquests mesos, però, la situació s'ha anat normalitzant. Els empresaris d'hostaleria i restauració han buscat alternatives i, per exemple a la ciutat de Girona, s'han incrementat en un 50% les peticions per instal·lar terrasses. A part, s'ha multiplicat el nombre de persones que han aprofitat l'entrada en vigor de la nova llei per deixar de fumar. Així, al gener es van disparar les vendes de pegats i xiclets de nicotina, però, sobretot, de cigarretes electròniques.

Tot plegat s'ha traduït amb una reducció del nombre d'infarts, com a primer èxit sanitari. Segons el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), es calcula que les mesures que prohibeixen fumar en recintes de concurrència pública evitaran al cap de l'any un miler de morts, molts dels quals són treballadors del sector de l'hostaleria.

Els catalans, els que més fumen

Els catalans lideren el rànquing de consum de tabac a l'Estat. Al nostre país és on, els primers quatre mesos de l'any, s'han venut més paquets de cigarrets (160,8 milions), més cigars (87,6 milions) i més quilos de picadura (336.133). Catalunya només està desplaçada al segon lloc en el tabac per a pipa (50.008 quilos). En aquest cas, el rànquing l'encapçala Andalusia, amb 108.382 quilos. A nivell de facturació, els estancs catalans també són els primers. En euros, les vendes es tradueixen en 678,2 milions, per sobre dels 628,7 d'Andalusia i dels 487,1 milions de Madrid, que són els territoris que segueixen. En comparació amb el mateix període de l'any passat, però, la facturació és gairebé un 4% inferior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.