Economia

La demarcació de Girona acumula 15.600 habitatges nous sense comercialitzar

El dinamisme en la promoció de pisos protegits dificulta la reducció de l'estoc

El parc d'habitatges per vendre començarà a reduir-se d'aquí a dos anys

El nombre d'habitatges nous sense vendre a les comarques gironines és de 15.600 unitats, que representa el 3,15% del total del parc, segons l'últim estudi de Catalunya Caixa amb dades del darrer trimestre de l'any passat. Percentualment, la demarcació se situa per sobre la mitjana de Catalunya, que és d'un 2,7% d'habitatges pendents de vendre (103.000 unitats en nombres absoluts). Respecte a fa un any, la xifra gironina pràcticament no es mou (el 2010 eren 15.700 habitatges nous en estoc).

Per comarques, la Selva se situa en la franja catalana de major percentatge d'estoc (per sobre el 3,5%) mentre que el Ripollès, està a l'altre extrem (per sota l'1,5%). En una anàlisi més disgregada, Figueres és la segona àrea urbana de Catalunya amb més habitatge pendent de comercialitzar (un 4,4% del total del parc) només superada per Tortosa (9,1%), mentre que Girona se situa en el 3,8%.

Encara que la sortida al mercat d'habitatges nous s'ha frenat des del pic del 2007 –aquell any es van acabar 80.000 habitatges a Catalunya davant els 20.000 de l'exercici passat–, també és cert que la compra ha experimentat una important davallada que fa que l'estoc es redueixi amb comptagotes.

Bona part d'aquesta situació és conseqüència del gran dinamisme que encara arrossega l'habitatge protegit: se'n continua produint a un ritme proper al del període anterior a l'esclat de la bombolla immobiliària. Així, de les 20.000 residències acabades l'any passat, 11.000 unitats són pisos lliures, 7.600 són habitatges protegits, i la resta, d'autopromoció, és a dir, particulars amb sòl que decideixen construir-se una residència. “Serà difícil que en els propers dos anys es redueixi l'estoc perquè ja s'està desenvolupant un paquet important d'habitatge protegit”, va explicar ahir el catedràtic d'economia de la UAB i director de l'informe Josep Oliver, que va afegir: “Serà ara i com a conseqüència de l'ajust fiscal quan l'habitatge social experimentarà un descens, que comportarà una reducció de l'estoc d'aquí a un any i mig o dos”. A part, Oliver va apuntar que l'ajust de preus podria no haver acabat encara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.