Economia

ECONOMIA

Les Terres de l'Ebre perden més de 1.400 llocs de treball

El primer trimestre del 2011 cau un 2,7% el nombre de persones que cotitzen a la Seguretat Social, segons un estudi de la URV

La construcció torna a ser el sector més castigat

El primer trimestre del 2011 el nombre de persones que cotitzaven a la Seguretat Social a les Terres de l'Ebre era de 51.900 persones, un 2,7% menys que el 2010, una variació interanual superior a la mitjana catalana. Així s'han perdut més de 1.400 llocs de treball, segons el butlletí de conjuntura local de les Terres de l'Ebre, que ha elaborat la càtedra d'economia local i regional de la URV. De tota manera l'ajustament de l'ocupació és inferior del que ho va ser el primer trimestre del 2010, segons l'autor de l'informe, el director de la càtedra d'economia local de la URV, Juan Antonio Duro. També el nombre d'empreses s'ha reduït durant els primers mesos de l'any, un 3,2%.

Pel que fa al sector que més treballadors ha perdut continua sent la construcció, amb un 11,5% menys d'afiliats a la Seguretat Social. “L'ajustament de l'ocupació es torna a atribuir a la construcció, que continua caient”, va explicar Duro. Amb tot, la caiguda de la construcció és més forta en uns municipis que en altres i cal destacar el cas d'Amposta, on s'ha reduït un 32,1% el nombre de persones que cotitzen a la Seguretat Social. Del miler de treballadors que hi havia a principi de l'any passat al sector de la construcció, en queden uns 700. També Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona i Alcanar són altres localitats on la construcció ha perdut un nombre significatiu de treballadors.

El sector industrial no és tan perjudicat per la crisi i s'ha frenat el decreixement respecte a trimestres anteriors; amb tot es manté en una caiguda del 3,8%. I com a dada positiva cal destacar un lleuger increment de l'ocupació en els serveis, d'un tímid 0,1%. “No s'han destruït llocs de treball en el serveis al conjunt de les Terres de l'Ebre”, va destacar Duro.

A la costa, pitjor

L'informe de la URV analitza l'evolució de cada municipi ebrenc i ha detectat que l'evolució dels costaners ha estat més dolenta. “Són els que més pateixen l'ajustament d'ocupació; de fet si no els tinguéssem en compte les Terres de l'Ebre estarien al mateix nivell que la mitjana catalana”, va dir l'autor del butlletí de conjuntura local. Tot i que en conjunt el sector dels serveis no ha perdut ocupació, a l'Ametlla de Mar ha caigut un 7%. Una dada que els autors de l'estudi atribueixen al fet que la Setmana Santa enguany no ha tingut lloc fins l'abril, de manera que el creixement d'ocupació no es detectarà fins al segon trimestre.

El treball de la URV també posa de manifest que els municipis més especialitzats en construcció i indústria experimenten majors reduccions de persones que cotitzen a la Seguretat Social. Així Amposta per la caiguda de la construcció i la Sénia per la crisi del moble són els que tenen els pitjors números. Precisament ahir, els representants de la plataforma del moble de la Sénia tenien previst reunir-se al Parlament amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per analitzar la situació d'un sector que ha perdut 800 llocs de treball en els darrers tres anys. “La reunió s'ha desconvocat pels incidents al Parlament, esperem que es tornen a cridar aviat”, va dir el president del Col·lectiu Empresarial del Moble de la Sénia, Juan José Royo.

LA XIFRA

300
llocs de treball
s'han perdut a Amposta al sector de la construcció el primer trimestre del 2011.

Perspectives de creixement

La URV va presentar ahir el primer butlletí de conjuntura local i regional de les Terres de l'Ebre, un treball que tindrà continuïtat i que s'actualitzarà cada trimestre. I que és possible per la creació de la càtedra d'economia local. “La càtedra té l'objectiu de fer un seguiment econòmic de les Terres de l'Ebre”, va assenyalar Duro. A més de les dades d'ocupació, els autors de l'estudi apunten les perspectives de creixement del territori. Un creixement que estarà marcat pel sector turístic i per menys ajustament en el sector industrial i en la construcció. De tota manera, la retallada en els serveis públics pot provocar també pèrdua d'ocupació. De fet, els increments de persones que cotitzen a la Seguretat Social durant el primer trimestre del 2011 es concentren a l'administració pública, principalment a Tortosa i Amposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.