DOLORS BASSA

SECRETÀRIA GENERAL DE LA UGT A GIRONA

«Nosaltres reivindiquem la renda bàsica de ciutadania»

Va substituir Camil Ros al capdavant del sindicat fa poc més d'un any i ara es presenta a la reelecció. Psicopedagoga, és membre del Col·lectiu per a la Igualtat de Girona i regidora de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) en aquesta legislatura, per ERC
Regidora de l'Ajuntament de Torroella per ERC i secretària general de la UGT gironina. Una independentista en un sindicat d'obediència socialista. Com es mastega tot plegat?
–«Sense cap problema. La UGT és, especialment a Catalunya, un sindicat plural. Des de l'entrada de Pepe Àlvarez es va abandonar el lligam socialista i es va apostar per encabir-hi gent de totes les tendències. Als independentistes ens agradaria, evidentment, que algun dia es convertís en un sindicat nacional català.»
–Substituir Camil Ros al capdavant del primer sindicat gironí va ser una qüestió consensuada. Ara haurà de passar pel sedàs d'un congrés. Ho té tot ben lligat?
–«Aquesta serà l'autèntica prova de foc. Durant aquests darrers quinze mesos s'han fet moltes coses i ara en veurem els resultats. En principi, la nostra és l'única candidatura que s'hi presenta.»
–El 2 de juny hi ha convocada una vaga a l'ensenyament que vostès també abonen. Tal i com estan les coses, que els funcionaris facin vaga i a sobre a final de curs costa una mica d'empassar. Creu que el gruix de la ciutadania ho entendrà?
–«En primer lloc cal aclarir que és una vaga de tres hores, que es farà al migdia i que no afectarà per res la dinàmica escolar. En segon lloc, donem suport a la vaga, amb tots els altres sindicats implicats, perquè creiem que les coses no es poden fer de la manera que les està fent el conseller Ernest Maragall. Ni diàleg ni consens. S'aixeca de dormir amb una nova idea al cap i la tira endavant sense parlar amb ningú. És una vaga bàsicament contra les formes, tot i que hi ha alguns aspectes de la nova llei que no ens agraden gens ni mica, com la retallada de mestres, la paràlisi de l'FP i de l'acord estratègic, que no s'aplica, el tema de les concertades, etcètera. Creiem que l'aportació de més recursos no s'ha de fer a base d'hores extres sinó amb la contractació de més mestres. S'omplen la boca amb un nou model econòmic que impliqui més formació i més educació, i a l'hora de la veritat retallen recursos.»
–Deu ser qüestió de prioritats. Vivim una situació d'emergència.
–«No ho crec. Maragall té una visió molt mercantilista de l'educació.»
–Ja que ha sortit el nou model productiu o econòmic, com prefereixi, voldria saber què en pensa d'algunes de les reformes estructurals que s'associen a aquest procés de canvi, com la reforma laboral.
–«En moments com aquest, de feblesa extrema per part dels treballadors, no es pot plantejar cap reforma laboral. Aquesta crisi la va iniciar el sistema financer i no la pot acabar pagant la classe treballadora.»
– Convindrà amb mi que la complexitat de contractes laborals que hi ha en aquest país, amb més de quaranta models, no ajuda gens.
–«Segur que cal estructurar-ho d'una manera més eficient. Hi ha contractes pensats per a la plena ocupació que ara no tenen sentit. Cal anar cap al contracte indefinit, però no és el moment de plantejar-ho. A part, no crec que la modificació dels contractes ajudi a millorar la ocupació. Els empresaris contracten la gent quan tenen feina. Per canviar de model és molt més important invertir en educació i infraestructures, que en aquest país tenen moltes deficiències. Prova d'anar de Torroella a Banyoles amb autobús i ho comprovaràs.»
–Quines són les prioritats de la UGT a Girona?
–«L'atur. Estem en el 19%, tres punts per sobre de la mitjana catalana, i això, aquí, no havia passat mai. D'altra banda hi ha molta gent a la qual se li està acabant l'atur i no tindran cap tipus de prestació. Cal trobar la fórmula per allargar la protecció i evitar un drama social. Reivindiquem la renda bàsica de ciutadania, un mínim que permeti viure com a d'altres països europeus. L'altra prioritat és evitar que es destrueixin més llocs de treball.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.