Economia

AGRICULTURA

Els citricultors se senten discriminats per Europa

Els productors de taronges i mandarines seran els únics que hauran d'especificar a l'etiqueta els tractaments postcollita, segons la nova normativa europea

El comitè de gestió de fruites i hortalisses de la Unió Europea ha aprovat la normativa que regula l'etiquetatge dels productes agraris i que força els citricultors a especificar en l'etiqueta els tractaments postcollita. Una obligatorietat que només afecta els productors de cítrics i no els de fruita dolça o hortalisses, tot i que la majoria de productes agraris reben tractaments després de la collita per garantir-ne la conservació. “És incomprensible que aquest requisit només es demane als cítrics, quan la pell de la fruita no es menja i és un producte que ofereix totes les garanties de seguretat alimentària”, ha manifestat el president de l'Associació Valenciana d'Agricultors, Cristóbal Aguado.

Les empreses citrícoles controlen el grau d'humitat i la temperatura de les mandarines i les taronges a les cambres frigorífiques perquè la fruita adopte un color més ataronjat. Així és comú l'ús d'un fungicida d'ampli espectre i desinfectant, ortofenilfenol, que evita el podriment dels cítrics emmagatzemats. “No ens sorprèn la decisió d'Europa que sempre penalitza els cultius mediterranis, per afavorir que entre gènere de fora”, ha manifestat el responsable del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos, Carles Roig. A més, els citricultors recorden que l'ús de productes fitosanitaris ja està regulat a través d'una normativa molt estricta. Una normativa, però, que no estan obligats a complir els productors de fora de la Unió Europea, encara que la seua fruita s'hi comercialitze. A l'Ebre es produeixen unes 170.000 tones de cítrics.

LA FRASE

Europa desprotegeix els cultius mediterranis, per afavorir que entre gènere de fora
Carles Roig
RESPONSABLE DEL SECTOR DELS CÍTRICS D'UNIÓ DE PAGESOS

LA XIFRA

170.000
tones de cítrics
és la producció anual a les Terres de l'Ebre, majoritàriament de mandarines.

Una campanya “ruïnosa”

El responsable del sector dels cítrics d'UP, Carles Roig, sosté que la campanya que estan a punt de tancar ha estat “ruïnosa”. “Serà la campanya més dolenta de la història, ja vam començar malament amb les clementines i hem acabat pitjor amb les taronges”, ha lamentat. Tot i que moltes empreses citrícoles no han efectuat encara les liquidacions, UP estima que la caiguda de la facturació serà superior al 30%, un percentatge similar al del País Valencià, on es calcula que els citricultors ingressaran 460 milions d'euros menys aquesta campanya.

La crisi dels cogombres ha perjudicat també una campanya citrícola que ja anava torta. “El preu de la taronja era molt baix però encara es feien enviaments al nord d'Europa, un mercat que s'ha paralitzat i que no sabem si es recuperarà la pròxima temporada”, ha dit Roig. A Agrofruit, una de les principals exportadores, li han cancel·lat les comandes Àustria i Alemanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.