Economia

L'economia gironina registra un creixement nul

Un informe de la Cambra de Comerç de Girona diu que la recuperació és quasi agònica, i insuficient per reactivar el mercat de treball

Només les exportacions i el turisme presenten valors positius

L'economia gironina registra un creixement “pràcticament nul” –un 0,2% el 2010 i un 1% aquest 2011– i no genera ocupació. Aquest és el resultat de l'informe que va presentar ahir la Cambra de Comerç de Girona. “La recuperació està sent lentíssima, quasi agònica”, va manifestar el president de la Cambra, Domènec Espadalé, que va constatar que la construcció i la indústria “es mouen en una preocupant atonia”.

Però no tot és negatiu. L'informe assenyala que les exportacions han augmentat un 23,5% aquest primer trimestre de l'any i que el turisme, que fins ara “s'ha mantingut en els mateixos nivells que el 2010” malgrat que s'ha “beneficiat de la recuperació europea i de la inestabilitat geopolítica del nord de l'Àfrica”, es preveu molt millor que l'any passat.

Pel que fa a les exportacions, el cap de l'àrea d'Estudis Econòmics i Fiscals de la Cambra, Pere Busquets, va assegurar que, des del 2004, s'ha reduït el nombre d'empreses que exporten productes d'un nivell tecnològic mitjà-alt i, per contra, ha augmentat el nombre de productes de nivell mitjà-baix, especialment els productes agroalimentaris. “Això no beneficia l'economia del coneixement de la demarcació”, va dir.

Quant al turisme, l'informe assenyala que es perfila com un dels “motors per a la reactivació econòmica a curt termini”, ja que en el període de gener a abril el nombre de viatgers s'ha mantingut en els mateixos nivells que el 2010, malgrat que el nombre de pernoctacions ha baixat un 2,7%. El punt negatiu, però, és la quantitat de viatgers que han arribat a l'aeroport de Girona: durant el període de gener a maig s'ha registrat un 31,2% menys que durant el mateix període del 2010.

La previsió per a aquest 2011 és que el creixement econòmic sigui de l'1% en l'economia gironina. L'informe detalla que l'atur registrat presenta una tendència a estabilitzar-se després d'haver arribat el maig passat a un màxim històric de 58.037 parats.

El president de la Comissió d'Estudis Econòmics i Fiscalitat, Martí Casanovas, va alertar que Grècia “és molt a prop econòmicament parlant” i, per tant, un col·lapse del país tindria conseqüències negatives. És per això que Casanovas va demanar que la crisi grega “no es tanqui en fals”. A més, va destacar que les desavinences en el si de la Unió Europea tampoc afavoreixen la recuperació econòmica, i alerta que per als propers mesos les previsions deixen una situació “complexa”.

LA XIFRA

23,5
per cent
han augmentat les exportacions aquest primer trimestre de l'any a les comarques gironines.

LES FRASES

La construcció es mou en una preocupant atonia i les condicions no esperonen l'activitat
Pere Busquets
cap d'àrea d'estudis econòmics
Els productes agroalimentaris representen el 37% de les exportacions
Pere Busquets
cap d'àrea d'estudis econòmics
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.