Economia

VENANCI GRAU

PRESIDENT DE L'IGP POMA DE GIRONA

“Som especialistes en poma i ho fem bé”

En la IGP pensen que enguany hi haurà una producció rècord de poma d'una qualitat excepcional

El productors treballen per adaptar-se als gustos d'un consumidor que vol una poma barata i de qualitat

Volen exportar-ne el 50% d'aquí a dos anys

La IGP Poma de Girona està formada per 95 productors agrupats en tres empreses elaboradores: Fructícola Empordà, Costa Brava Fructicultors i Cooperativa Girona Fruits. Fructícola Empordà i Costa Brava Fructicultors comercialitzen sota el paraigua de Giropoma.
La prioritat és adaptar-nos als gustos del consumidor

Venanci Grau ha renovat la presidència de la Identificació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, un càrrec que té des de fa uns sis anys. “Vam consensuar renovar entre tots els que formem part del Consell Regulador”, assegura Grau.

Quin són els projectes immediats de la IGP?

La prioritat és adaptar-nos als gustos del consumidor. Avui per avui, el mercat vol una poma de preu baix però de qualitat, una poma de preu ajustat. És per això que fa temps que estem treballant per buscar-ne varietats noves que s'adaptin a les condicions climàtiques de Girona i no haver d'aprofitar les varietats de Nova Zelanda o les del Nord d'Europa. També treballem molt intensament en diversos projectes tècnics com el protocol de producció, que anomenem Pom.net, que està basat en la producció integrada i en el respecte per al medi ambient. És un protocol que hem elaborat conjuntament amb l'IRTA i que va més enllà de la legislació actual europea. Amb el Pom.net, ja apliquem tècniques de producció noves, dades noves amb productes fitosanitaris i dades noves amb controls naturals de plagues i malalties.

Vostè ha explicat que el consumidor busca preu baix però que també exigeix qualitat. És possible, aquesta dualitat?

Sí. La base de la IGP és la qualitat i, per tant, és segur que no l'abaixarem. Collir pomes és molt fàcil i ho pot fer tothom. Nosaltres, en canvi, collim la poma en el moment òptim de sucre per adaptar-nos al consumidor. El que sí que podem fer és abaixar preus en la logística: tenir caixes més barates, optimitzar el transport al cent per cent, mecanitzar la confecció de fruita i fer un estalvi energètic més eficient. Tots aquests processos potser no en faran abaixar els costos però els mantindran.

Hi ha supermercats que estan suprimint la venda de fruita envasada i han passat vendre a granel. Vostès s'han plantejat entrat en aquest procés?

Si el consumidor ho demanés ens hi adaptaríem perquè la fruita venuda a granel no vol dir que sigui de menys qualitat. Nosaltres ara per ara no venem a granel. Ens agrada donar un valor afegit a la poma: que la caixa sigui bonica, que se la identifiqui amb la IGP i que no es pugui tocar la fruita amb les mans.

El procés de reconversió varietal ha fet que es produeixi menys pera i préssec a les comarques gironines?

Som especialistes en poma perquè ho fem bé i per això el procés de reconversió ha fet que ens hi especialitzem cada vegada més. Per tradició, som productors de poma Golden, però a casa nostra aquesta varietat no té futur perquè no tenim el clima idoni. De fet, en 15 anys, hem abaixat la producció del 90 al 20%. Per això fem altres varietats com la Royal Gala, Granny Smith, Fuji, Pink Lady i el grup de les Red Delicious.

Quines previsions de producció hi ha per a aquest any?

Encara és aviat per dir-ho però la previsió és que aquest any hi haurà una collita rècord i de qualitat excepcional. Vam tenir una condicions de floració molts bones i com que ha fet molt bon temps, la fruita ha tingut temps de créixer bé a l'arbre.

A quin mercat arriba la poma de Girona?

El 75% arriba al català i espanyol, i la resta, a l'exportació, però preveiem canviar la xifra en els propers dos anys i arribar a exportar-ne el 50%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a