Economia

La Cambra de Girona presentarà un expedient que afecta 11 persones

Ha aprovat un pla de viabilitat davant la incògnita per la disminució d'ingressos

L'ens es dedicarà a les activitats que més reconeixen les empreses

El ple de la Cambra de Comerç de Girona va aprovar ahir un pla de viabilitat pels propers tres anys que preveu, entre d'altres, un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà 11 dels actuals 42 treballadors. L'ERO s'aplicarà l'any vinent i “podria afectar totes les àrees de la cambra” i és conseqüència del reial decret que va aprovar el govern espanyol d'anul·lar l'obligatorietat que fins ara tenien les empreses de pagar unes quotes a les cambres. Aquesta manca d'ingressos –les quotes representen el 60% dels ingressos totals– i la incògnita de com s'ho faran fins ara aquests ens per sobreviure ha fet que les cambres hagin hagut d'elaborar el pla de viabilitat. Segons la Cambra “el reial decret ha representat un revés sobtat al model de finançament” per culpa de la pèrdua dels principals ingressos de l'ens i “que suposaran un brusc canvi de model amb moltes incerteses a resoldre”.

El nou full de ruta de la Cambra de Girona preveu que a partir d'ara concentrarà els seus esforços en les activitats que “més reconeixen les empreses” i que en els actuals difícils moments de l'economia “més valor aportin al seu dia a dia: internacionalització, innovació, infraestructures, recerca de finançament, emprenedoria i formació”.

Per adaptar-se al nou model, la cambra gironina ha reajustat el pressupost per al 2012 que havia aprovat unes setmanes abans que s'aprovés el reial decret i l'ha rebaixat un 35% –1,8 milions d'euros–. Però és que en l'anterior pressupost la cambra ja havia aplicat una disminució del 30% respecte al pressupost del 2011. “Totes les mesures aplicades aquest 2011 per a la racionalització de les despeses, no només es mantenen en la previsió pel 2012, sinó que s'intenten augmentar en la mesura de seguir garantint la prestació de serveis”, van dir.

Per saber de quins ingressos disposarà la Cambra de Girona, tenen previst visitar les 200 empreses més grans de les comarques gironines per saber si “pagaran quotes”, i ofereixen un mix d'activitats format per dos grans àrees: activitats de col·laboració amb les administracions i serveis a les empreses.

El debat que hi va haver ahir entre els representants del ple va ser intens i fins i tot distant entre ells mateixos. Una part dels membres del ple, entre els quals hi havia Antoni Escudero i el mateix president de la Cambra, Domènec Espadalé, opinaven que havia estat un “error” treure l'obligatorietat de les quotes i en canvi d'altres defensaven el model anglosaxó i per tant la voluntarietat de les quotes i oferir serveis remunerats.

LA FRASE

L'expedient de regulació d'ocupació que s'aplicarà el 2012 pot afectar totes les àrees de la cambra
Domènec Espadalé
president de la cambra

LA XIFRA

200
empreses
més grans de les comarques gironines visitarà la Cambra de Girona per saber si pagaran quotes.

LA XIFRA

1,8
milions d'euros
és el pressupost que ha aprovat el ple de la cambra per al 2012, un 35% menys que el del 2011.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.