Economia

barcelona

Els clients dels apartaments es gasten 146 milions l'any

La patronal Apartur creu que Ciutat Vella necessitaria més apartaments turístics i ho demanarà a l'alcalde

Els pisos regulats de la ciutat reben mig milió de visitants a l'any, el 90% dels quals són estrangers

Els clients dels apartaments turístics de Barcelona acostumen a ser famílies de mitjana edat, d'un nivell adquisitiu mitjà alt, que es gasten més de 74 euros per persona i dia a la ciutat i que visiten Barcelona atrets per la seva oferta cultural. Res a veure, doncs, amb l'estereotip que els que s'allotgen en apartaments són colles de brètols que visiten Barcelona com podrien visitar qualsevol altra destinació només atrets per la festa i el bon temps. Segons un estudi encarregat per l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) i elaborat per la consultora CETT, el 47% dels clients ja havien visitat abans la ciutat i el 94,3% diuen que hi tornaran. Moguts per l'oferta cultural i d'oci, viatgen en família o parella, s'hi estan una mitjana de 5,8 dies i es gasten a la ciutat 74 euros per cap, uns 146 milions d'euros anuals en oferta de restauració, oci, compres, museus i transports, sense comptar-hi l'allotjament. “Són una font de riquesa per al barri on estan perquè fan servir les botigues i serveis que tenen a la vora”, deia ahir David Riba, president d'Apartur. L'entitat té repartits uns 2.300 allotjaments a Barcelona i Sitges i, a la capital, la demanda està a Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Martí.

Més pisos a Ciutat Vella

L'Eixample, en ser un districte major, concentra la majoria d'apartaments turístics i, per a Apartur, la idea que Ciutat Vella està massificada no és certa. “Creiem que a Ciutat Vella podrien haver-hi més apartaments turístics dels que hi ha ara i farem la petició corresponent a l'alcalde Xavier Trias quan ens vingui bé”, deia Riba. “Els apartaments són una font de riquesa al barri, però si l'Ajuntament s'hi oposa a obrir-ne de nou, no tindrem res a dir”, va assegurar. Amb tot, l'associació espera que s'acabi flexibilitzant el pla d'usos de Ciutat Vella per poder obrir nous establiments.

Per al president d'Apartur, la nova normativa que prepara la Generalitat per al sector, que està inclosa en la llei òmnibus, “agilitarà” els tràmits per obrir nous negocis, entre els quals hi ha els apartaments turístics, i també animarà els que tenen apartaments sense llicència a demanar-la i complir la normativa. Riba va explicar que els apartaments turístics suposen una garantia per a usuaris i veïns, perquè davant de qualsevol problema hi ha un telèfon que funciona les 24 hores del dia, però va apuntar que les queixes de veïns als quals els turistes molestaven han baixat espectacularment.

LA XIFRA

2.300
apartaments turístics
legals estan inclosos en l'associació Apartur, que rep mig milió de clients a l'any.

LA FRASE

Caben més apartaments a Ciutat Vella perquè són una font d'ingressos important
David Riba
president d'apartur

“Només rebem una queixa cada quatre mesos”

El president d'Apartur va explicar que el nombre de queixes dels veïns dels apartaments legals han baixat amb relació al 2006 i 2007, quan la demanda va ser massiva, i va dir que en reben una cada 4 mesos.

S'hi allotgen sobretot turistes francesos, anglesos i americans

La majoria de turistes que van optar per allotjar-se en un apartament durant la seva estada a Barcelona van ser francesos (20,9%), provinents del Regne Unit (12,4%) o bé dels Estats Units (10,2%). Als alemanys (5,3%), italians, turistes dels Països Baixos (4,4%) i del Canadà (3,6%) aquesta també és una opció que els agrada. En el 82,5% dels casos, hi van arribar en avió i el cotxe (9,9%) i el tren (7,1%) van ser opcions més residuals.

Barcelona, preferida al davant de la resta d'oferta turística

La majoria d'usuaris (55,2%) que van respondre l'enquesta d'Apartur (realitzada entre els mesos de gener a abril d'enguany a 256 clients) indiquen que no van tenir cap altra ciutat alternativa en consideració a l'hora de triar Barcelona, la qual cosa demostra l'atractiu diferenciat de la ciutat com a destinació. Les alternatives més citades van ser Roma (14%), Madrid (11,3%), Sevilla (9%), Londres (8%), París (7%), Berlín (5,7%) i Florència (4,2%).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.