Economia

TERRASSA

Navarro negocia amb els bancs alternatives als desnonaments

COMISSIÓ Membres del consistori i de les entitats financeres estudiaran la via del lloguer temporal com a solució a les hipoteques impagades

Altres focus de treball comú seran l'atenció social i el suport a empreses i emprenedors

L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, acompanyat pels tinents d'alcalde Carme Labòria, Manel Pérez i Alfredo Vega, i la regidora d'Habitatge, Lluïsa Melgares, es van reunir ahir amb els representants de diverses entitats econòmiques i financeres per, entre altres qüestions, abordar el problema incipient dels desnonaments a la ciutat. La proposta del consistori va ser la creació d'una comissió mixta, amb els bancs i caixes, Cecot i la Cambra de Terrassa, que estudiï fórmules alternatives al desallotjament de les llars quan hi hagi impagaments hipotecaris, com ara els lloguers temporals o la posada al mercat de lloguer d'una part dels habitatges buits. Les entitats es van avenir a treballar conjuntament amb els representants municipals i, el pròxim 28 de juliol, és previst que ja s'hagin consensuat les propostes, amb l'objectiu de començar-les a aplicar durant el mes de setembre.

“És important exercir tasques de mediació, estudiant conjuntament els casos concrets per trobar sempre la sortida més adequada que eviti la pèrdua de l'habitatge”, va afirmar Navarro, que va valorar “l'ambient positiu i la bona predisposició a treballar conjuntament per part dels representants de les entitats”. Al marge de Cecot i de la Cambra de Terrassa, van participar en la reunió directius de Banesto, BBVA, Banc Sabadell, Catalunya Caixa, La Caixa, Banco de Santander i Unnim-Caixa Terrassa.

Tres comissions

Al marge dels desnonaments, que recentment s'han accelerat amb especial cruesa al barri de Montserrat, els representants de l'Ajuntament i de les entitats també van acordar la creació de dues comissions més que estudiïn fórmules per combatre els efectes de la crisi. En concret, es vol posar en relleu la capacitat que tenen les fundacions de caixes i bancs per fer un pas més endavant en matèria d'atenció social; i, d'altra banda, un altre grup negociarà condicions per afavorir el paper de les empreses i dels emprenedors a l'hora de crear nous llocs de treball o mantenir els existents. “S'ha posat de manifest la necessitat d'impulsar les diverses activitats econòmiques tenint en compte algunes opcions com per exemple la creació de fons de capital de risc”, va dir Pere Navarro després de la reunió.

El ple de Terrassa, al gener, va aprovar una proposta de resolució on demanava la introducció de la dació en pagament com a forma de liquidació del deute hipotecari. Més tard van arribar dues reunions més de les entitats amb Navarro, que espera que les accions “puguin servir d'exemple per a altres ciutats i territoris”.

El barri de Montserrat, molt perjudicat

Fonts veïnals asseguren, als blocs de pisos del barri de Montserrat, que una de cada cinc famílies ja han perdut el pis per no poder fer front a les hipoteques. A més, a la zona, on viuen un 80% de famílies immigrades, diversos habitatges ja no disposen d'aigua a causa de l'impagament dels rebuts. L'esclat de la bombolla immobiliària, i la conseqüent pèrdua de llocs de treball, també ha provocat situacions similars a la Maurina o les Arenes, on només les accions de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH) han evitat que més gent s'hagi quedat al carrer. La PAH va intervenir decisivament en el ple de Terrassa, on es va demanar la dació en el pagament de les hipoteques, però més tard va acusar el consistori de “manca d'aposta política”. Ara caldrà veure si la mediació de l'executiu arriba a bon port.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.