Economia

Catalunya està pitjor que fa un any per més de la meitat dels economistes

El percentatge superava el 90% el 2009 i els col·legiats parlen de “lleugera millora”

Sis de cada deu estan d'acord amb les retallades de la Generalitat

Més de la meitat dels economistes (el 55,7%) creuen que l'economia catalana està pitjor que ara fa un any. La dada, de la darrera enquesta d'opinió del Col·legi d'Economistes de Catalunya, pot semblar alarmant, però cal tenir en compte que l'any passat aquest percentatge era de gairebé el 70% i que fa dos anys superava el 90%. Els economistes “creiem que persisteix la gravetat de la situació, tot i que amb una lleugera millora”, va dir ahir el degà del col·legi, Joan B. Casas, que també va explicar que el 62,7% dels enquestats estan d'acord amb la política d'ajustos de despesa pública de la Generalitat.

L'economia del país, és clar, no és aliena a la situació internacional. Segons el degà, la incertesa sobre la resolució de la crisi del deute sobirà i de Grècia “està influint molt en l'estat d'ànim empresarial”. Casas apunta que si s'assolís un acord en aquests capítols “augmentaria la confiança i milloraria l'economia”.

Els 1.323 enquestats, però, també toquen el crostó a l'administració pública, ja que gairebé nou de cada deu assenyalen que cal impulsar mesures com la compensació de tributs amb deutes pendents de l'administració. Pel que fa al finançament bancari, la resposta és clara, ja que el 88% defensa la necessitat de més mesures per facilitar el circulant de les empreses.

I sobre el futur immediat? El 22,2% dels economistes preveu que l'economia catalana empitjorarà el pròxim quadrimestre. Poc més del 21,6% considera que millorarà. El 55,8% restant opina que no experimentarà cap mena de canvi.

LA FRASE

Creiem que persisteix la gravetat de la situació, tot i que amb una lleugera millora
Joan B. Casas
degà del col·legi d'economistes

LA XIFRA

22,2
per cent
dels col·legiats creu que l'economia empitjorarà el segon quadrimestre, però el 21,6% creu que millorarà.

Atur, demanda interna i reformes

Les tres primeres preocupacions que tenen els economistes són l'atur, la gairebé desapareguda demanda interna i el consum privat, que té un pes del 60% per calcular el creixement del PIB, i el retard en l'acabament del procés de reformes estructurals del govern espanyol. Amb tot, per trobar un índex negatiu d'opinió inferior a l'actual 55,7% cal remuntar-se a l'octubre del 2007, en el període inicial de la crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.