Economia

Catalunya Caixa diu que a Girona la crisi ja s'ha acabat

El catedràtic Josep Oliver afirma que la recuperació a la demarcació serà lenta i que no serà fins al 2012 que es començaran a crear nous llocs de treball

L'impuls anirà lligat al turisme i l'exportació

“La crisi econòmica ja s'ha acabat”. Així de contundent va ser ahir el catedràtic d'economia aplicada de l'UAB, Josep Oliver, durant la presentació ahir a Girona de l'informe Situació i perspectives de l'economia catalana de Catalunya Caixa. Aquest optimisme contrasta amb les prediccions que fan més de la meitat dels economistes, que afirmen que Catalunya està pitjor que fa un any. .

El catedràtic Josep Oliver va precisar, però, que la recuperació a la demarcació de Girona serà lenta i que no serà fins a l'any vinent que es començaran a crear nous llocs de treball gràcies a l'impuls de l'exportació de la indústria, que defineix com a “històrica”, i el turisme.

“Les comarques gironines creixeran en ocupació per la seva vocació exterior”, va explicar Oliver, que va precisar que la indústria recuperarà els llocs de treball destruïts per la crisi. Altres sectors, com és el cas de la construcció, continuarà perdent activitat. Malgrat això, segons el catedràtic, caldran de vuit a deu anys per recuperar el 12% de l'ocupació perduda, si es té en compte que el 2012 es crearan uns 30.000 llocs de treball, és a dir, gairebé l'1%. Segons les dades de l'informe econòmic, les exportacions de la indústria gironina han crescut un 17% durant aquests mesos del 2011, mentre que l'any 2010 el creixement va ser del 15%.

Pel que fa al turisme, Oliver creu que tant les pernoctacions com el nombre de visitants tindran aquest any “xifres rècords”, dades que es veuran afavorides “per l'augment del preu del petroli, que estimula el turisme de proximitat; la millora de les economies del centre d'Europa, com ara Alemanya, que escull Catalunya com a destinació, i per la inestabilitat del nord d'Àfrica”.

Les dades de l'informe preveuen que Catalunya experimenti un creixement de l'1,1% aquest any i de l'1,6% el 2012, unes xifres que “deixen enrere les la caiguda del PIB d'un 4,2% de l'any 2009 i demostren un canvi de tendència.

L'informe de Catalunya Caixa considera que tant Catalunya com l'Estat espanyol “estan fent el que han de fer” per sortir reforçats de la crisi. La clau, segons l'estudi, es troba en la capacitat d'aconseguir reduir el dèficit fins a un 3%, la zona de seguretat que evitarà que els “mercats exteriors deixin de fer mal”, segons Oliver, i per tant deixem de ser “vulnerables” pel fet de ser un país “massa endeutat”. Si els ajustos es compleixen la recuperació “agafarà velocitat de creuer” a partir del 213, conclou el catedràtic.

LA XIFRA

30.000
llocs de treball
es crearan l'any 2012 a la demarcació de Girona segons el catedràtic Josep Oliver.

LA XIFRA

17
per cent ha crescut
aquest 2011 el nombre d'exportacions a les comarques gironines; un rècord, segons Oliver.

Destrucció de l'ocupació menys severa

El Ripollès, la Garrotxa i el Pla de l'Estany han mostrat una destrucció d'ocupació menys severa que la mitjana de catalunya des de l'inici de la crisi, per la contribució de l'ocupació en serveis col·lectius.

El Baix Empordà, la comarca amb més pèrdua de treball

El Baix Empordà és la comarca gironina que entre del 2008 al 2011 ha tingut més pèrdua d'ocupació (-20,7%), seguida de la Selva (-16,5%), l'Alt Empordà (-15,8%) i el Gironès (-12,1%).

Estoc d'habitatges per vendre

L'informe reflecteix que a Catalunya hi ha un estoc d'habitatge nou pendent de venda d'unes 100.000 unitats, i entorn de 20.000 habitatges acabats per any que pressionen negativament la inversió.

Avenç de les exportacions de béns i serveis

Les previsions de Catalunya Caixa anticipen un avenç de les exportacions de béns i serveis del 8,3% el 2011 i del 5,7% el 2012, mentre que les importacions creixeran un 4,4 i un 4,6%, respectivament.

Evolució favorable de la indústria

Des de la perspectiva de l'oferta, el sector industrial i el de serveis mostraran l'evolució més favorable el 2011 a Catalunya, amb avenços del 2,8% i de l'1,6%, respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.