Economia

canet de mar

Pulligan tanca i deixa al carrer els últims 32 treballadors

liquidació· La fàbrica tèxtil, fundada el 1885 i que havia tingut 1.200 empleats, cessa l'activitat després que el 2009 va presentar concurs de creditors

L'empresa devia 40 milions i havia acomiadat la meitat de la plantilla

Pulligan tanca finalment les portes. Les dues empreses del grup, Pulligan i Canet Punt, cessen l'activitat i acomiaden 32 treballadors de la fàbrica de Canet on el grup tèxtil mantenia els magatzems, l'administració i les fornitures de la producció que es feia al Marroc. El tancament de la fàbrica era previsible, segons els mateixos treballadors, ja que l'empresa es va declarar en concurs de creditors l'any 2009 pels deutes acumulats d'uns 40 milions d'euros. Segons va explicar ahir el president del comitè d'empresa de Canet Punt, Joan Batlle, des de finals de juny que els treballadors tenen el permís retribuït a l'espera que el jutge dicti el cessament de l'activitat.

Des del sindicat CCOO, el responsable del tèxtil, Francisco Agüera, explicava que amb l'expedient per extingir l'empresa hi ha el compromís de vendre els estocs i les diferents marques del grup a una empresa d'Igualada, Factory Stocks. Amb aquesta venda se subrogaran nou treballadors dels 41 que quedaven a la fàbrica i només quatre es quedaran a Canet per tancar el procés de liquidació, tant dels magatzems com de la botiga de venda al públic, per un termini màxim d'un any.

El grup Pulligan va començar la deslocalització de la producció a Tànger l'any 2005, al mateix temps que anava acomiadant treballadors. En els últims anys l'empresa ha anat presentant expedients, i ha passat de 300 treballadors als prop de 40 que hi havia en l'actualitat.

Els treballadors coincideixen a dir que a la crisi que ha castigat el tèxtil, s'hi ha d'afegir “una mala gestió” en els últims anys que ha empitjorat les coses. “Com sempre passa en aquests casos, els que acabem rebent som els treballadors”, lamentava el representant del comitè. Segons explicava, la majoria dels acomiadats en aquest últim expedient són persones més grans de 50 anys, fet que els dificultarà reincorporar-se al mercat laboral.

Les naus del polígon

Coincidint amb el trasllat de la producció al Marroc, el 2005, l'empresa construïa una nau al nou polígon on havia de traslladar les instal·lacions amb els prop de 300 empleats i marxar del centre del poble. L'operació urbanística, en què es preveia també fer pisos a l'antiga seu, va quedar aturada i, segons expliquen els treballadors, la nau, que està inacabada, està embargada per diverses entitats bancàries.

Els treballadors que han estat acomiadats havien anat cobrant els seus salaris amb normalitat, i confien percebre les indemnitzacions amb el mínim fixat per la llei de 20 dies de sou per any treballat, un cop el jutge doni per liquidada l'activitat.

Una empresa capdavantera del tèxtil

Els que pleguen ara són els últims dels 300 treballadors que no fa gaires anys hi havia a l'empresa. “Hi han passat més de tres generacions i alguns hi han pogut coincidir”, va explicar Joan Batlle, treballador de Canet Punt. La fàbrica tèxtil, fundada per la família Jover el 1885, es va convertir en un referent entre les empreses de gènere de punt. En el seu moment més àlgid va arribar a tenir 1.200 treballadors i es va convertir en un dels principals motors econòmics del poble. “Ens ha fet molt de mal a tots els nivells: nostàlgic i econòmic”, assegurava Batlle.

Pulligan, a més de la seva marca, n'havia anat incorporant de noves al llarg dels anys, com ara Meyba, Pierre Cardin i Peyton. Una de les incorporacions més tardanes, a final dels noranta, va ser la marca Guillermina Baeza, de roba de bany per a dona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.