Economia

El BBVA insisteix que la recuperació depèn de les exportacions i el turisme

Corrobora que la crisi s'ha acabat a Girona però diu que el creixement és limitat

Preveu que l'atur no es reduirà fins a final d'any o principi del 2012

Un estudi elaborat pel BBVA corrobora que la recuperació econòmica de les comarques gironines depèn de les exportacions i el turisme. L'autora de l'estudi, Anabel Arador, coincideix també amb l'economista de CatalunyaCaixa, Josep Oliver, a l'hora de dir que la crisi ja s'ha acabat a les comarques gironines tot i que “el creixement és tan limitat” que encara falten mesos fins que es pugui crear ocupació. “La crisi a Girona s'hauria acabat, perquè els darrers tres trimestres s'han tancat en positiu”, va indicar. Arador, però, va alertar que els nivells de creixement són mínims –no s'arriba ni a l'1%–, que ara com ara no “permeten reduir l'atur a la demarcació”: “Que és el pitjor problema que tenim en aquests moments.”

Per l'economista del BBVA, l'economia gironina no comptarà a revertir aquesta situació “fins a final d'any o principi de l'any vinent”. “Fins aleshores no començarem a crear ocupació i a reduir l'atur, tot i que amb unes taxes molt suaus; ja no parlo d'arribar als nivells que teníem abans de la crisi, però sí que és cert que costarà recuperar-nos”, va assegurar Arador.

L'estudi del BBVA confirma el que també han posat en relleu els darrers estudis que s'han fet i és que les exportacions i el turisme seran els sectors en què les comarques gironines recolzaran la seva recuperació. L'anàlisi recorda que la demarcació “acull més del 20% del flux turístic català” i que el turisme estranger representa “el 70% de les pernoctacions de la demarcació”. Aconsella, però, que tant el turisme com les exportacions es diversifiquin. Per Arador, malgrat que la reactivació dels fluxos comercials internacionals contribuiran positivament a la recuperació econòmica local, la concentració excessiva de vendes a Europa “podria ser un llast per al manteniment de les taxes de creixement” i seria convenient apostar més per una “diversificació geogràfica del comerç exterior cap a països emergents”. En el cas del turisme, cal “passar del model de sol i platja a un altre que atregui turistes tot l'any”.

Els preus dels pisos baixaran més

L'informe econòmic del BBVA també dedica un apartat a analitzar la situació del sector immobiliari i preveu que els preus dels habitatges continuaran baixant – si bé no de manera tan acusada com fins ara– fins al 2014 o 2015, moment en què es normalitzarà. “La major part ja s'ha fet, però encara hi ha marge per continuar rebaixant preus”, va assegurar Arador. L'economista del BBVA també va explicar que, en cap cas, la situació no tornarà a situar-se “mai més” en els nivells d'abans de la crisi, però sí que en un parell d'anys es normalitzarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.