Economia

barcelona

La mesa anticrisi farà les primeres accions a la tardor

La voluntat “pragmàtica” marca la primera reunió per fer reflotar l'economia, iniciativa batejada com a Barcelona Creixement

Sectors econòmics i socials faran propostes amb aplicació immediata

“Hem de ser capaços de posar en funcionament a l'octubre els grups de treball i hem de ser capaços de donar resultats”. Aquesta és la fita marcada per l'alcalde Xavier Trias amb què comença a caminar la mesa municipal contra la crisi a Barcelona. Ahir va fer la seva primera reunió i hi van participar 58 persones. Hi havia representants d'una gran diversitat dels sectors econòmics de la ciutat (empresaris, fira, comerç, hotelers, capital de risc, món financer, tercer sector, universitats, sindicats...), així com tots els grups municipals.

Va ser una primera presa de contacte, i el govern hi va desplegar les seves bones intencions i també el funcionament que espera d'aquesta mesa anticrisi, que, ara sí, ja té un nom positiu i formós: Barcelona Creixement. A l'octubre es crearan els grups de treball per àrees. De passada, la segona tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, va esmentar uns primers temes que ja havien sortit a la trobada: la simplificació administrativa, l'atracció i retenció de talent, la captació d'inversió estrangera, la internacionalització... D'aquests grups de treball, n'han de sortir mesures concretes i s'espera aplicar-les “de manera immediata”. “Demanem a la gent que sigui molt proactiva, i la gent ens ha demanat que ens moguem en el terreny de ser pràctics”, va afirmar Recasens. En paral·lel, es crearà una oficina de gestió de Barcelona Creixement, que anirà a càrrec de Barcelona Activa. Al març la mesa es tornarà a reunir per avaluar les primeres mesures. Hi haurà hagut temps? Ahir tot era bona voluntat.

Trias sí que va ser realista a l'hora de parlar del finançament de Barcelona Creixement. “Qui cregui que la solució a la crisi sortirà de diners del sector públic s'equivocarà, entre altres coses, perquè no en té”.

Sigui com sigui, amb l'eufòria encara per l'obtenció del congrés de telefonia mòbil, l'alcalde va dictar el camí: “Ens hem d'acostumar que les il·lusions no les podem generar només amb els Jocs Olímpics, ara la gent ens demana una altra cosa”. Per exemple, aquest congrés o la coordinació que ofereix la mesa, segons va venir a dir.

Recasens va precisar que la mesa no substituiria cap de les eines existents, com ara el pla per a l'ocupació de qualitat, del qual PSC i ICV-EUiA s'havien vanat. Això sí, el replantejaran: “Hi ha coses del pacte, ara a punt de finalitzar, que estan fora de lloc, caldrà una mirada més àmplia”, va etzibar.

LA FRASE

Hi ha un model esgotat, ara la gent no ens demana la bromera d'uns Jocs, sinó una altra cosa
Xavier Trias
alcalde de barcelona

“Pim-pam-pum”

Un alcalde Trias inspirat va deixar ahir algunes perles verbals i onomatopeiques. Quant a la celeritat que volen imprimir al fòrum anticrisi, va dir: “Això ha de ser un pim-pam; no hem d'estar per discursos”. El més curiós és que, més endavant, en va fer servir una altra de cosina germana. Deia que no s'havien reunit “per veure què s'havia fet malament, sinó per veure què fem en el futur”. I va concloure: “Si no, serà un pim-pam-pum que no portarà enlloc”. En el capítol de regals enverinats a l'exalcalde Hereu, n'hi va deixar un per haver-lo acusat d'afeblir els equipaments culturals de la ciutat: “No pot ser que perquè ara la dinyo i me'n vaig, un es comprometi a fer coses que no es poden fer, malgrat que Hereu vagi dient que el vaixell és ple de benzina, un dia ho explicarem”. Ahir no va dir res més.

ICV-EUiA critica l'absència d'alguns sectors econòmics

A.B

ICV-EUiA va ser el grup a l'oposició més crític amb alguns elements d'aquest inici de la mesa anticrisi a Barcelona. El seu portaveu, Ricard Gomà, va censurar que l'Ajuntament no hi hagués convidat representants de “sectors actius i dinàmics”, com ara dels àmbits socials, culturals i sostenibles. “Hem trobat una mesa amb sectors molt convencionals, mentre el context segueix sent molt complicat”, va remarcar Gomà, i va reiterar el no a les retallades.

El PSC, per la seva banda, sembla que va donar un marge de temps a l'avenç d'aquesta taula, i va reivindicar, això sí, les eines contra la crisi que quan governava va posar en marxa. Així, l'extinent d'alcalde de Promoció Econòmica Jordi William Carnes, ara a l'oposició, va assegurar que “els diferents agents han revalorat el pla estratègic i el pla per a l'ocupació de qualitat. “Demanem al govern compressió i celeritat”, va afegir.

Jordi Portabella, d'Unitat per Barcelona, va ser l'únic regidor de l'oposició que va intervenir per detallar la seva bateria de propostes. Va valorar “el missatge en positiu” que dóna una trobada d'aquesta mena “per generar confiança”. “Veurem en el temps si els resultats són bons”, cosa que passarà per “l'encert en l'aplicació de les propostes”.

Un dels sindicats que van assistir a la reunió, CCOO, també va defensar les eines ja existents, com ara el Pacte per a l'Ocupació, i va apuntar que calia “ampliar-ne els objectius”. En aquest sentit, com després ja va confirmar el govern, el sindicat creu que aquestes eines “no poden ser substituïdes per aquest nou àmbit de debat i de reflexió”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.