Llogar un pis és fins a un 19% més barat perquè cauen les vendes i hi ha més oferta

El preu dels habitatges de compra continua en descens però comença a estabilitzar-se en alguns municipis

La venda de pisos ha baixat a nivells «insòlits», segons el gremi, i això ha provocat que molts habitatges nous s'hagin introduït al mercat d'arrendament per tal de treure'n algun profit econòmic. Aquest fet, sumat al descens de la demanda a causa de la crisi econòmica, ha provocat un reajustament de preus a la baixa en el darrer mig any. Així ho va explicar la presidenta dels API, Marta Madrenas.

En els pisos de dues habitacions, els lloguers més baixos els trobem a Roses (458 euros mensuals), però també és la població on els preus s'han abaratit menys el darrer mig any (3,23%). En canvi, el descens de preus més gran s'ha detectat a Lloret (14,9%), on el preu mitjà ara és de 507 euros. En el cas de Salt, els preus s'han estabilitzat (575 euros).

Si analitzem els habitatges de tres habitacions, Roses continua sent el municipi amb un arrendament més baix (547 euros) i també és on s'ha produït un descens més important respecte a fa mig any (19%). A Sant Feliu, Blanes i Palafrugell, no hi ha hagut cap variació de preus (597, 602 i 671 euros, respectivament) i on menys han baixat és a Olot (5,3% i 575 euros).

Finalment, pel que fa als pisos de quatre habitacions, els preus s'han mantingut a Palafrugell (743 euros), Blanes (727 euros) i Roses (617 euros). A Lloret és on han baixat més (15,8% i 743 euros) i a Figueres, on han baixat menys (5,8% i 703 euros).

3.076
euros / m² útil.
Aquest és el preu de compra d'un pis d'obra nova a Sant Feliu, el més car a la demarcació –si es té en compte la zona de preus mitjans de les 16 poblacions analitzades en l'estudi–. A l'altre extrem, hi trobem Santa Coloma i Cassà, on hi ha el preu més baix (2.100 euros / m² útil). En percentatge, en el darrer mig any els preus s'han mantingut a Blanes, Roses i Santa Coloma. Han pujat un 0,7% a Banyoles. I on s'ha produït una caiguda més important ha estat a Palafrugell i Girona (13,1 i 13,3%, respectivament). A la resta de poblacions hi ha hagut descensos generalitzats.
Finançament.
El secretari del Gremi de Promotors i Constructors, Josep Donés, va reiterar que, malgrat que hi continua havent un moviment significatiu a les oficines de venda, les operacions no es tanquen perquè les entitats financeres no faciliten línies de finançament als ciutadans. Segons Donés, la caiguda de vendes anirà en augment si no hi ha una «reacció» immediata. També va carregar contra els governs, tant el català com l'estatal, als quals va acusar de fer públiques moltes mesures per incentivar la compra però no dur-ne cap a la pràctica. En aquest sentit, Donés va recalcar que, abans d'aplicar plans d'habitatges per fer noves promocions, el que cal és vendre els estocs acumulats.
-12,1%
als pisos de segona mà.
És el descens més important del darrer mig any a la demarcació, i es produeix a Olot, on ara els preus se situen en 1.734 euros / m² útil. En aquesta tipologia, també analitzem les zones de preus mitjans de cada població. Palamós és l'únic municipi on els preus s'estabilitzen (2.578 euros / m² útil) –també és on són més cars de totes les comarques gironines–. En general hi ha descensos arreu, excepte a Banyoles, on hi ha una puja de l'1,7% (2.017 euros / m² útil), i a Palafrugell, que és d'un 5,4% (2.100 euros / m² útil).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.