JOAN ANTONI MELÉ

DIRECTOR DE TRIODOS BANK A CATALUNYA

«Les empreses han de tenir sentit»

Després de 30 anys en una entitat d'estalvis, «a punt de prejubilar-se als 55 anys», va voler fer un canvi en la seva vida i emprendre el repte de liderar el projecte d'un banc ètic amb Triodos Bank. Ho viu amb passió i ho rubrica: «El millor testimoni del que explico és la meva vida.»
Què feia abans de treballar en un banc ètic com Triodos?
– «Igual que fins ara. Treballava en una caixa, a Barcelona [prefereix no esmentar-la], i predicava que es podia fer banca d'una altra manera, amb valors ètics, sostenibilitat i deia que havíem de canviar el món.»
– I de quin canvi parlava i parla?
– «Del fet que no podem separar l'empresa dels valors humans i del sentit de la vida. S'ha fet empresa sense sentit perquè l'empresa només s'ha fet per guanyar diners.»
– D'entrada, fallaria l'educació?
– «Les escoles de negocis ensenyem a fer negocis i diners. Però mai s'ha ensenyat a incorporar valor a la societat. I això no vol dir que hem de renunciar al benefici; el que passa és que el benefici no ha de ser l'objectiu sinó que ha de ser el resultat.»
– I quin ha de ser l'objectiu?
– «Què vols aportar al món. Fes-ho bé, guanyaràs diners. I si converteixes això en objectiu perdràs la noció de què estàs fent i és el que ha passat. Posats només a fer benefici s'ha especulat, prendre més riscos del compte, fer malbé el planeta..., s'ha confós objectiu amb resultat.»
– Què troba que té sentit?
– «Que l'empresa incorpori els sentits, valors, sostenibilitat, respecte als altres... Si això ho ajuntes amb l'eficiència, tindràs beneficis. Aquest és el canvi de paradigma i tota l'economia està invertida. Per això es fabriquen coses sense sentit. S'ensenya a fabricar, a fer màrqueting i publicitat perquè es vengui. I és igual que no sigui útil o que sigui destructiu, ja que t'han ensenyat a vendre per fer diners. I aquesta esquizofrènia no pot ser.»
– Un gran contrasentit doncs?
– «Hi ha gent que diu: ‘És que és el mercat el que ens hi obliga.' Doncs jo estic al mercat i no m'hi obliga. El mercat és l'excusa. Aquí estem demostrant que hi ha milions de persones que es mouen per altres valors.»
– Què els demanen els clients?
– «Aquí hi ha gent que ha vingut a obrir un compte amb milions d'euros. I ens ha dit: ‘M'és igual el que em paguis. Vull saber que els meus diners, mentre jo no els faig servir, són útils per a la societat'.»
– Però volen un benefici?
– «Evidentment. Tot i que aquest és el canvi que hem d'incorporar i és el que defensem nosaltres.»
– Li diuen utòpic?
– «Que això m'ho diguessin l'any 1971, quan va néixer Triodos, sí que potser ho era, però ara que estem creixent més que mai, que ens estem estenent per tot Europa... si això és utopia. En el fons, és una demostració que hi ha molta por i que és una societat basada en la por, la desconfiança i la inseguretat en un mateix.»
– Som-hi, doncs!
– «Hem de vèncer la por i començar a tenir confiança i, sens dubte, treballar d'acord amb els principis que un té. Però amb professionalitat.»
– I els problemes?
– «Hi són. El problema és que el sector ecològic i el sector social han estat a la marginalitat. I s'ha de canviar! S'ha de ser bon professional i, quan es parla de competència, no ho veig tant com competir amb els altres sinó de ser competent. I fer les coses ben fetes, però primer amb valors.»
– I si ara li demano un crèdit?
– «Doncs et diré: ‘Escolta! Això què aportarà a la societat?' Després mirarem que sigui viable, que estigui ben gestionat i, finalment, li donarem un crèdit. Però fer diners per fer diners no ho hem fet i no ho farem mai.»
– Si ingresso uns diners, podria decidir on van invertits?
– «No. Ho decidim nosaltres perquè coneixem quines són les necessitats, mentre que la gent es podria guiar només per temes emocionals. Ara bé, sí que diem en tot moment als clients el que estem fent amb els seus diners i què financem.»
– Per cert, què ens està passant econòmicament parlant?
– «Doncs que hem arribat al final d'un creixement insostenible i inviable, perquè actuàvem sense sentit.»
– I què està canviant?
– «La gent està despertant la seva consciència que s'han de fer les coses d'una altra manera. Per primera vegada, hi ha un despertar general de la consciència que el que estem fent està destruint el planeta i una part de la humanitat.»
– Què té d'especial Triodos?
– «Que estem demostrant que aquest canvi és possible des del món professional: si un banc pot canviar, tot pot canviar.»
– Hi ha massa temors del canvi?
– «Hi ha por del canvi personal. Tothom demana el canvi dels altres, de les empreses, dels polítics..., però poca gent s'adona que el canvi ha de ser primer personal. I aquí és on hi ha la resistència al canvi personal, que és l'únic que és viable.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona